Un timişorean a fost ales preşedintele tuturor sârbilor din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slavomir Gvoydenovici, reprezentantul minorităţii sârbe din Parlamentul României a fost ales preşedintele noului Guvern al diasporei sârbilor, înfiinţat la Belgrad. Timişoreanul a fost votat preşedintele Adunării Diasporei şi a Sârbilor din Regiune, iniţiat de Guvernul Serbiei.

Slavomir Gvozdenovici a primit mandatul în detrimentul celorlalţi 24 de deputaţi, reprezentanţi ai sârbilor din ţări precum America, Canada, Germania, Australia, Italia, unde există comunităţi importante. „Consider că s-a ţinut cont de ceea ce am făcut de-a lungul timpului. Am 16 ani în Parlamentul României, ca reprezentant al minorităţii sârbe. La alegea preşedintelui Adunarea Diasporei, de la Belgrad, a participat şi preşedintele Serbiei. Este o adunare cu caracter consultativ”, a declarat Slavomir Gvozdenovici.



„Sunt multe probleme nerezolvate”

Bănăţeanul Slavomir Gvozdenovici va avea mult de lucru în calitatea de preşedintele sârbilor de pretutindeni. Diaspora numără aproximativ 4 milioane de persoane, în timp ce în România, după ultimul recensământ, trăiesc doar 22.568 de sârbi.
Sunt multe probleme care au rămas nerezolvate. Există sârbi care se află de 30 de ani la muncă, în Europa. Sunt foarte mulţi care au părăsit ţara între cele două războiaie mondiale. Apoi, mai sunt minorităţile naţionale din fosta Iugoslavie şi din vecinetatea Serbiei, care se confruntă cu problemele specifice legate de păstrarea identităţii”, a mai spus Gvozdenovici.


image
image

Peste un milion de sârbi în America

Cea mai numeroasă comunitate sârbă se află în SUA, unde trăiesc peste un milion de persoane. Centrul diasporei din America se află la Chicago, unde sunt 400.000 de sârbi. În Germania, locuiesc 600.000 de sârbi, iar în Australia 500.000. Peste un milion de sârbi fac parte din Republica Srpska, care este una din cele entităţile care alcătuiesc Bosnia-Herzegovina modernă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite