Timişoreanul Caius Fericean vrea să realizeze primul "Avatar" românesc GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentatul designer Caius Fericean, pasionat de tehnologia 3D, lucrează în domeniu de la o vârstă la care alţii se jucau cu maşinuţele de fier. Timişoreanul a reuşit să facă bani din această meserie de la sfârşitul şcolii generale.

Despre Caius Fericean , cunoscuţii săi au numai cuvinte de laudă. Unii spun că este cel mai talentat designer 3D din Timişoara. Alţii susţin că îl văd deja ca primul român care va face un film de genul celebrului „Avatar”. Caius Fericean însă este de o modestie dezarmantă. S-a apucat de treabă de foarte devreme. Avea doar 11 ani când, inspirat de filmele americane, a început să studieze şi să deseneze.
M-au atras aspectele cinematografice, tehnice şi artistice. Desenam cu ce apucam. Încercam să dezvolt forme, culori”, a spus Caius Fericean.


 
În şcoala generală, a făcut parte din Academia reputatului caricaturist Ştefan Popa Popa’s. Timp de doi a participat la numeroase concursuri de caricatură. Liceul l-a făcut la Henri Coandă. Fiind un colegiu tehnic, designerul afirmă că acolo a deprins plăcerea de a studia lucrurile mecanice şi electrice.   

A făcut grafică pe computer


La sfârşitul clasei a VIII-a, Caius Fericean a fost angajat de o firmă care se ocupa de ilustraţii pentru cărţi pentru copii. „Erau cărţi pentru copii de până la zece ani. Am desenat de toate, de la maşini la figuri caricaturale”, a declarat Caius Fericean.
După un an a avut şansa să intre într-un proiect grandios care avea să îi aducă numeroase satisfacţii profesionale şi financiare. Deşi era încă necopt şi era la liceu, cei de la Freedom Media, au mirosit talentul care zace în el şi i-au propus un contract de colaborare.



Freedom Media era o firmă de producţie publicitară clandestină deschisă la Timişoara de cei de afară. M-au angajat ca artist de efecte vizuale. Făceam grafică pe calculator”, povesteşte Fericean, care a lucrat în companie pe toată perioada liceului.

A prins criza după facultate

Erau vremuri în care câştiga şi 800 de euro pe lună. „La 17 ani mi-am luat un apartament din banii câştigaţi”, afirmă Caius Fericean. Pe lângă satisfacţiile de pe plan financiar, designerul a avut ocazia să vadă lumea. A participat la filmări de spoturi publcitare în ţări precum Noua Zeelandă, Canada, Nepal sau Anglia.



La începutul facultăţii de Arte Plastice-secţia Multimedia, firma de producţie de publicitate la care lucra urma să se închidă. „Am zis că în timpul facultăţii mă relaxez. Dar după facultate a venit criza. M-am angajat la o tipografie, marea mea greşeală, ca şi grafician. Dar după ce au făcut disponibilizări am zburat şi eu”, a mai declarat Caius Fericean.
 
Din 2008, lucrează ca şi grafician la Eurostampa. Visul său este unul pe bătaie lungă: vrea să plece din ţară pentru a se putea ocupa de realizarea unui film.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care a fost cea mai frumoasă experienţă de la Freedom Media?

Cred că faptul că am apucat să văd Noua Zeelandă, cea sălbatică, unde a fost filmat şi una din seriile de la „Stăpânul inelelor”. Am văzut decorurile. Mi-a plăcut liniştea absolută de acolo. M-am dus ca supervisor la un spot publicitar pentru o maşină de teren.



Te tentează un proiect de film?

Vreau să produc eu un film. Am suficientă experienţă căpătată prin studii şi prin ce am lucrat la Freedom Media. Îmi place genul de film thriler- psihologic. Pot să spun că printre filmele mele preferate se numără „Păsările”.                                         

Crezi că îţi poţi realiza visul în România?

Aici sigur nu. M-am gândit şi mă gândesc în continuare să plec. În România nu se poate face nimic în acest domeniu. Nu am încercat Bucureştiul, nu mă tentează, nu mă inspiră. Am proiecte pe mai multe planuri, la care mă gândesc de mult.


Cv:
Năcut: 22.04.1982, Timişoara
Studii: Facultatea de Arte Plastice-secţia Multimedia
Experienţă:  Lucrează în domeniul design grafic de 13 ani
Familie: Necăsătorit



Ce îi place?
„Îmi place tehnologia, descoperirea, investigaţia. Ca extensie la acestea este calculatorul. Printre hobby-urile mele pot să enumăr lectura, filmele şi muzica mai diferită: electronică şi orchestrală”, a spus Fericean.

Ce nu îi place?
„Nu îmi place rigurozitatea şi politica. Cele două merg mână în mână. Nu îmi place inflexibilitatea, aranjamentele şi corupţia”, a mai declarat Caius Fericean.

image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite