Timişoreanul care se mândreşte cu o bucată din Zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Coriolan Gârboni ne arată "stânca" din Zidul Berlinului
Ioan Coriolan Gârboni ne arată "stânca" din Zidul Berlinului

Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, a primit cadoul în anul 2000, de la fostul consul al Germaniei la Timişoara.

Data de 3 octombrie este ziua în Ziua Unificării Germane, acesta fiind ziua naţională a Germaniei începând din 1990, după reunificarea politică, legislativă, teritorială şi administrativă. Directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara se poate mândri cu bucată din Zidul Berlinului, a cărei căderi a dus la unificarea germanilor din Est cu cei din Vest.

„Am primit acest cadou la Ziua Germaniei din anul 2000, de la ambasadorul de atunci Rosenberg. Era primul eveniment mai de aploare care s-a organizat de Ziua Germaniei, la Timişoara. Ambasadorul a spus că a primit această stâncă din zid de la un prieten care a participat la dărâmarea lui”, a spus Gârboni.

Fostul candidat la fotoliul de primar al Timişoarei a devenit însă ţinta numeroaselor glume legate de bucata de piatră din Zidul Berlinului.

„Prietenii îmi spun că la câte bucăţi din Zidul Berlinului se vând sau există în lume, acest zid ar fi trebuit să înconjoare lumea. Sunt glume multe, pentru că asemenea suveniruri se găsesc de cumpărat”, a mai spus Gârboni.

Directorul Filarmonicii are însă şi amintiri despre Zidul Berlinului, după o vizită în Republica Democrată Germană, făcută în 1987.

Am o amintire ciudată. Am fost în Berlinul de Est, la un prieten, şi am mers pe alea nmită <Sub tei>, pe unde s-a plimbat şi Hitler. Am ajuns la Poarta Brandenburg, care era păzit de soldaţi. De partea cealaltă erau germanii liberi care făceau cu mâna. Am zis că îmi doresc cândva să trec cu maşina pe acolo. Acest lucru s-a întâmplat în 1990, când am fost în RFG, de unde am trecut cu maşina prin aceea poartă”, a povestit Ioan Coriolan Gârboni.

Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a fost construit în 1961 şi fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului.

În momentul când a fost dat publicităţii decretul a oficialităţilor est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriașe de est-berlinezi s-au apropiat de zid şi, în cele din urmă, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, într-o atmosferă sărbătorească, cu mulţimea din Berlinul Occidental.

După câteva săptămâni, Zidul a fost, în cele din urmă, distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată, în mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite