Nou-născuţii cu boli cardiace, condamnați la luni de așteptare pentru operație. La Timișoara nu au nicio șansă de tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copiii cu malformaţii cardiace stau pe o listă de aşteptare: deşi avem echipament şi personal, nimeni nu operează. Medicii timişoreni spun că au mâinile legate. Singura echipă de medici care operează se află la Cluj și primește numai cazurile de urgență. Restul, stau timp de luni de zile, la rând.

Disperare în cazul nou-născuţilor cu malformaţii cardiace din Timiş. Singura echipă de medici care operează se află la Cluj. Tereza Bolosiu este mămica unei fetiţe de trei luni şi a aflat, de curând, că fetiţa ei are nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Femeia spune că se află în pragul disperării întrucât, copilul ei a fost trecut pe o listă de aşteptare.

Micuții, expuși la complicații

„Am aflat că fetiţa mea suferă de un defect septal pe ventriculul drept. Am venit atunci la Timişoara şi ni s-a spus să venim la control, în trei luni. Acum, imediat ce am ajuns la control, ne-au internat. Se pare că e grav. Mi s-a spus că voi fi trecută pe lista de aşteptare, pentru o operaţie la Cluj", povesteşte Tereza. Aceasta spune că, în prezent, micuţa urmează un tratament medicamentos şi este sub supraveghere medicală. „Mi-a fost frică să întreb de riscuri", mărturisteşte femeia.

„La noi la consult ajung mii de cazuri cu malformaţii cardiace, anual. Până la 30% din cazuri necesită operaţie imediată. Singurele echipe din ţară care fac aceste intervenţii sunt la Cluj. Ei preiau numai cazurile urgente, restul le amână", spune Anca Popoiu, medic primar cardiolog.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite