EXCLUSIV:Trafic de influenţă cu cărţi pe bani publici. Cum fac afaceri contabilii şcolilor şi managerii librăriilor, pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 70 de euro încasaţi de dascăli pentru specializare au devenit o afacere profitabilă între librării şi contabili. Managerii unor librării susţin că cei de la "Esotera" s-au înţeles cu contabilii şcolilor pentru un comision la fiecare profesor care cumpără cărţi pentru specializare. Aceştia spun că la "Esotera", facturile se scot pe bandă, în timp ce dascălii îşi cumpără sticuri sau cărţi de colorat.

Controversă în librăriile timişorene. Directorii unor librării susţin că cei de „Esotera" au încheiat un pact cu contabilii unor şcoli, pentru a forţa profesorii să cumpere dintr-un singur loc. „Vin mulţi foarte mulţi profesori la noi, care spun că sunt forţaţi să cumpere cărţile de la o singură librărie, altfel nu li se decontează cei 70 de euro. Aşa le-au spus contabilii şcolilor. Asta, întrucât, contabilii îşi iau comision din profitul celor de la Esotera", a spus Cornel Nicolae Moisiu, manager al „Librarium". Acesta spune că, în unele şcoli timişeme, profesorii sunt, practic, obligaţi să cumpere de la librăria respectivă. Asta, pentru că cei de la contabilitate susţin că nu le decontează facturile altcumva.

Scorul vânzărilor

În timp ce în cele mai multe librării, numărul profesorilor care au venit să îşi cumpere cărţi de specialitate abia ajunge până la 20, la „Esotera" vânzătorul spune că profesorii se înghesuie cu sutele să cumpere cărţi de specialitate. „Au venit cu sutele. Până în 1.000, dar peste 500", a mai spus vânzătorul, care nu a vrut să îşi dea numele.

Unii dascăli nici măcar nu se specializează din banii statului. „Ei pot să îşi cumpere ce vor ei. Cărţi de colorat sau pentru copii. Eu am văzut cum se duc să cumpere cărţi de colorat sau pentru copii. Cei de la Esotera le deontează pe factură cărţi de specialitate. Dacă ar fi să îşi cumpere toţi, cărţi de specialitate, nu ar mai găsi. Sunt oameni care cumpără Coelho sau te miri ce cărţi", a declarat un reprezentant al unei librării din Timişoara.

„Profesorii nici nu îşi cumpără cărţi de specialitate. Cei de la librărie le decontează facturi pe bandă, pentru ca dascălii să pretindă că cei 70 de euro sunt cheltuiţi pe specializarea lor", a declarat acesta.

Inspectoratul şi profesorii, în afara situaţiei

Reprezentanţii inspectoratului spun că dascălii mai au la dispoziţie o zi pentru a-şi achiziţiona cărţile. Ei susţin că nimeni nu ar fi sesizat un asemenea fenomen. „Termenul pentru cei care primesc cărţile expiră mâine. Programul funcţionează foarte bine. Nu am avut nicio plângere", a declarat Marin Popescu, inspector şcolar general de Timiş.

"Nouă ni s-a spus luni, că cel târziu marţi să avem cărţile alese. Ne-au trimis la Esotera. Nu ştiu de ce. Ni s-a spus să ne grăbim să cumpărăm orice, că dacă nu, expiră termenul. Eu m-am uitat ce am pe acasă şi am dat comanda. Am stat la o coadă imensă. Nu m-am dus la altă librărie, că am înţeles că numai de acolo se decontează facturile. Mi-am luat şi nişte stick-uri, cu ocazia asta", a declarat Florica Filip, profesoară de fizică de la Liceul "Electrotimiş" din Timişoara.

Contabilii şi managerul neagă tot

„Fiecare dascăl e liber să cumpere de unde doreşte, eu nu am ce să fac dacă noi avem cărţi de la peste 600 de edituri. Într-adevăr, noi facem cărţi pe comandă. Nu este adevărat că am avea o înţelegere cu şcolile. Noi le dăm pe comandă şi durează două zile până le primesc. Profesorii vin la noi benevol", a declarat Florica Petrean, manager „Esotera".

image

"Noi nu avem nicio înţelegere cu vreo librărie. Profesorii pot să meargă unde vor ei. Noi le-am recomandat să meargă în grupuri, la aceeaşi librărie, dar nu neapărat la Esotera. Nu cunosc pe nimeni de la Esotera şi nu am nicio înţelegere", a declarat Maria Ciurea, contabil al Liceului "Electrotimiş" din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite