Mafia înscrierilor în clasa întâi: la ce recurg părinţii ca să-şi vadă copiii "aranjaţi" la şcoli bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuri epuizate cu luni înainte de debutul înscrierilor! Părinţii spun că, la şcolile cu pretenţii, clasele se formează, neoficial, încă de la începutul grupei mari de la grădiniţă. La Colegiul Bănăţean, mai sunt şapte locuri libere din 125, după prima lună a înscrierilor.

Dan Pop, tatăl unui elev proaspăt înscris la Colegiul Bănăţean, povesteşte paşii pe care i-a parcurs pentru a-şi înscrie micuţul la unul dintre liceele de prestigiu din Timişoara. „Este lege nescrisă. Înscrierile neoficiale pentru clasa întâi încep cu un an înainte. De preferat este să cunoşti pe cineva din şcoală. Prin intermediul unei cunoştinţe, se ia legătura cu învăţătoarea care este recomandată ca fiind cea mai bună. Aceasta, în funcţie de mai multe criterii îşi selectează elevii pentru clasa întâi", spune Dan Pop. Părintele spune că locurile sunt epuizate cu luni înainte de înscrierile oficiale.

Cursuri plătite şi after-school, un atu pentru candidaţi

Pop mai spune că, printre criteriile de selecţie pentru copiii care intră la şcolile cu pretenţii se află şi cursurile opţionale, pentru care părinţii sunt dispuşi să plătească. În plus, există cazuri în care anumite cursuri pot fi frecventate numai în regim after-school. „Fiecare curs de acest gen costă între 10-15 lei. Vorbim despre limba engleză sau diferite materii interactive. Desigur, unele se pot urma numai după şcoală, regim care mai costă 19 lei pe zi. „Dacă cunoşti şi alegi tu dascălul, eşti mai liniştit că 'ăl mic nu va fi marginalizat şi va avea note ok", a conchis Dan Pop.


image

Directorii spun că părinţii sunt de vină

Directorul de la Colegiul Bănăţean, Florica Puşcaş, confirmă faptul că părinţii se interesează cu doi ani înainte, de locurile disponibile, la şcolile despre care cred că sunt mai bune. „Părinţii sună, într-adevăr, cu doi ani înainte, să se intereseze dacă micuţul are o şansă să vină la noi la şcoală. Noi îi confirmăm şansa, însă îl invităm să revină peste doi ani. Prioritate au însă copiii cu circumscripţie şcolară. Cei care nu stau în zonă, se pot înscrie, iar dacă alţii se retrag, vor fi acceptaţi", a explicat aceasta. Puşcaş spune că învăţătoarele au contact cu părinţii, încă de la grădiniţă. „Grădiniţele au contactele şcolior şi ţin legătura cu personalul didactic. Sunt tot felul de acţiuni prin care, învăţătorii vin la grădiniţe sau educatoarele aduc copiii la şcoală. Părinţii optează, mai apoi, pentru şcoala care i-a emoţionat mai mult.

Inspectoratul dă vina pe directori

Inspectorul şcolar general Marin Popescu admite existenţa acestui fenomen, însă apreciază că de vină sunt părinţii care sunt disperaţi ca odraslele lor să înveţe în anumite şcoli. În plus, acesta spune că directorii unităţilor de învăţământ cu aceste practici se pot alege cu cel mult un avertisment. „Sunt conştient de faptul că unii directori au deja o listă cu copii, deşi înscrierile au început abia pe 3 martie. Conducerile unităţilor de învăţământ sunt răspunzătoare pentru aceste termene şi se pot alege cu maximum un avertisment, în acest sens", a precizat Popescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite