Diabetul, una dintre cele mai răspândite boli din județul Timiș. Medicii avertizează: atenție la stres, sedentarism și alimentație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 35.000 de timișeni figurează în evidența medicilor cu diabet zaharat, din care mai bine de 90% ajung dependenți de insulină. Stilul de viață, alimentația și stresul sunt principalii factori care - avertizează medicii - duc la zeci de noi cazuri, pe zi.

Constantin Josu are 66 de ani și trăiește de mai bine de un deceniu sub influența bolii care, spune el, a devenit un mod de viață. Bărbatul se trezește în fiecare dimineață la ora 6, își ia glicemia și își face singur injecția cu insulină. Apoi își ia pastilele, bea ceaiuri speciale și merge kilometri pe jos, pentru exercițiu fizic.

Cel greu e de sărbători

„E o boală care nu are scăpare, dacă nu o controlezi, te răpune. Cel mai groaznic e de sărbători, când nu mă pot abține și exagerez cu mâncatul. Atunci, ajung tot timpul în spital. E ca și un serviciu, îl neglijezi, rămâi fără... fără viață", povestește Constantin. „Mi-am descoperit boala acum zece ani. De atunci, a devenit din ce în ce mai greu. Îmi iau glicemia de trei ori pe zi și am un caiet, în care îmi notez toate valorile. Le recomand tuturor să facă asta", povestește Ilie.

Corina Hogea este medic diabetolog și nutriționist și vorbește despre ce înseamnă diabetul secolului 21:

image

„Diabetul este o afecțiune metabolică, caracterizată prin hiperglicemie. Sunt două stadii, de tip unu și de tip doi. Acesta din urmă este caracterizată prin reducerea secreției de insulină și hiperglicemia. Diabetul zaharat apare în proporție de 90% la persoanele obeze. De obicei, boala apare după  45-50 de ani, dar, mai nou, sunt foarte mulți care descoperă boala sub 40 de ani. Suntem trei medici la Centrul de Diabet din Timiș și fiecare ar trebui să vadă 28 de pacienți pe zi. În unele zile, ajungem să consultăm și 40 de cazuri pe zi.

Tratamentul, un mod de viață

Primul lucru pe care îl facem este modificarea stilului de viață. Asta se face personalizat, în funcție de metabolismul și conformația fiecăruia. În prima etapă, îi reduci stilul de viață și introduci un pic de sport, dacă nu merge, se introduce o medicamentație. Sportul este foarte important și trebuie practicat, cel puțin 20-30 de minute pe zi, fie că este vorba despre mersul pe jos, cu bicicleta sau înot.

Când să îți faci griji

Un pacient care are în familie diabetici trebuie să fie mult mai atent la stilul său de viață. În timp ce diabetul de tip I este ereditar, cel de tip doi este mai mult moștenirea modului de viață și a alimentației. Noi îi spunem agregare familială. Trebuie urmărite și modificările colesterolului, afecțiunile arteriale sau cardiace.

Este un semnal de alarmă și când o persoană bea foarte multă apă, ca și urmare urinează mult, mai ales noaptea. Atenție trebuie să acorde și un pacient care mănâncă mult, fără să simtă nevoia de sațietate. Cu toate că mănâncă suplimentar, insulina nu ajunge la celule, creierul o percepe ca pe o lipsă de energie și slăbește. Este foarte grav, se poate slăbi și până la 20 de kg în două-trei luni. Alte simptome mai sunt oboseala, astenia fizică și psihică, tulburările de somn sau tulburările de vedere. Foarte mulți pacienți vin trimiși de dermatolog cu tot felul de erupții pe piele. Sunt simptome clasice. Îi este alterată imunitatea.

Cum se mănâncă sănătos

Sedentarismul, stresul de zi cu zi, alimentația de tip fast-food. Se mănâncă prea mult făinos, dulciuri, alimente cu E-uri. Foarte multă lume mănâncă pâine, suntem un neam cu tradiție prin pâine. Ar trebui înlocuite cu cel puțin cinci porții de legume și fructe pe zi. Recomand pentru consum carnea de pui, de curcan sau de pește, pulpa de pui sau ficatul de pui. Se vor evita pielea și aripile. Peștele poate fi foarte gras. Cele mai nocive sunt uleiul de floarea soarelui și margarina. AStel, salatele pot fi asezonate cu ulei de măsline, din sâmbure de strugure sau de palmier. Margarina poate fi înlocuită cu o brânză de vacă slabă. Laptele se recomandă semi-degresat și nu cu 3.5% grăsime sau de casă. Cartofi ar fi bine să mâncăm odată pe săptămână, copt sau fiert. Singurul mezel pe care îl recomand e pastrama de pui. Singurele băuturi sănătoase sunt apa plată și ceaiurile"

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite