Ateroscleroza, boala care omoară jumătate din pacienţii timişeni. Aproape 1.500 de persoane ajung la amputarea piciorului, anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii fumători de peste 50 de ani sunt cei mai expuşi la ateroscleroză, boala care omoară jumătate din pacienţii timişeni. O mare parte ajung cu picioarele amputate, din cauză că ajung prea târziu la medicii specialişti.

Creşterea speranţei de viaţă şi a incidenţei diabetului au dus la dublarea pacienţilor care ajung la amputarea unui membru, din cauza aterosclerozei. Peste 100 de medici din ţară şi din străinătate au căutat, în acest sfârşit de săptămână, soluţii pentru pacienţii care suferă de ateroscleroză. Conferinţa Asociaţiei CompasX a reunit la Timişoara medici cu specializări diferite, pentru a dezbate moduri de prevenire a fenomenului prin diverse terapii.

Sute de cazuri noi, pe an

„Am ajuns la concluzia că o serie de pacienţi ajung mult prea târziu la specialişti, fie pentru că nu se prezintă la medicul de famlie, fie pentru că nu sunt îndrumaţi corect. Astfel, am stabilt o serie de paşi pe care trebuie să îi parcurgem, în momentul în care un pacient se prezintă la consultaţie, până şi cu o durere la picior", a explicat Mihai Ionac, preşedintele Congresului. Acesta spune că, la nivelul Spitalului Judeţean, numărul pacienţilor care au suferit o amputare a piciorului este în continuă creştere, de la an la an.

Bărbaţii, mai expuşi decât femeile

„Cazurile se măresc, cu sutele, de la an la an. La nivelul anului 2010 am amputat membrele a aproape 1.500 de pacienţi, cu câteva sute mai mult decât în 2009", a declarat Ionac. Acesta spune că bărbaţii fumători, cu vârsta peste 50 de ani sunt cei mai expuşi la boală.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite