Timişoara ar putea fi primul oraş european cu patru teatre naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii au pus umărul şi la realizarea teatrului naţional de la Novi Sad
Timişorenii au pus umărul şi la realizarea teatrului naţional de la Novi Sad

După ce a fost primul oraş din Europa cu un teatru de stat în trei limbi diferite, Timişoara e pe cale să realizeze o nouă premieră. În scurt timp, teatrelor în limbile română, maghiară şi germană din oraş se va alătura şi cel în limba sârbă.

În 1953, ia fiinţă în Timişoara Teatrul Maghiar de Stat şi Teatrul German de Stat, devenind astfel singurul oraş european cu trei teatre de stat în limbi diferite: română, maghiară şi germană. La 63 de ani distanţă, una din cele mai vechi comunităţi din Banat se pregăteşte să inaugureze teatrul în limba sârbă. Un grup de actori amatori lucrează deja şi se pregătesc în cadrul grupului „Thalia” şi a Studiolui Sârbesc de Teatru.
Aşteptăm să ieşim din criză să se deblocheze fondurile. Există o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care se înfiinţează teatrul în limbă sârbă. În prima fază, au fost scoase patru posturi, pentru doi actori şi doi maşinişti. Dacă a existat intenţie şi bunăvoinţă înainte de criză cred că se va putea relua discuţia. Vrem să ne alăturăm teatrelor de limbă română, maghiară şi germană din Timişoara”, a declarat Slavomir Gvozdenovici, preşedintele sârbilor din diasporă.

În judeţul Timiş trăiesc în acest moment aproximativ 14.000 de sârbi, dintre care aproximativ 7.000 în Timişoara.

Teatru la Novi Sad

Sârbii din Banat au un mare merit la înfiinţarea Teatrului Naţional din Novi Sad, în urmă cu 150 de ani. „Sârbii din Timişoara şi din Cenad s-au aflat în grupul celor care au înfiinţat teatrul sârbesc de la Novi Sad. Acest lucru nu trebuie uitat. Lor li se datorează primele spectacole de teatru în limba sârbă de la Timişoara şi Sânnicolaul Mare”, a mai declarat Gvozdenovici.



În cadrul Zilelor Culturii Sârbe din Timişoara, care se va desfăşura în perioada 18-25 noiembrie, va avea loc şi un spectacol, „Soţul afurisit”, oferit de actorii Teatrului Naţional Sârbesc din Novi Sad.

Încep Zilele Culturii Sârbe la Timişoara

Timp de o săptămână, la Timişoara se va desfăşura cel mai important eveniment dedicat comunităţii sârbilor din Banat. În cadrul celei de-a patra ediţie a Zilelor Culturii Sârbe vor avea loc o serie de evenimete: salon de caricaturi, minitârg de carte sârbească, teatru, muzică sau film. Deschiderea va avea loc astăzi, de la ora 18.30, la Galeria Hellios.

Teatrul din Novi Sad
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite