Ungaria îşi plânge morţii la un an de la "Apocalipsa roşie" care a şocat o lume întreagă GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria isi plange mortii la un an
Ungaria isi plange mortii la un an

Încă vizibil şocaţi după ce viaţa le-a fost măturată de 700.000 de metri cubi de apă toxică, locuitorii comunelor Kolontar şi Devecser îşi aduc astăzi aminte de "Apocalipsa" roşie ce le-a marcat viaţa. O echipă specială a ziarului Adevărul şi adevărul.ro i-au găsit pe oamenii care au trecut prin cele mai dramatice momente.

Autorităţile maghiare au dovedit astăzi că fac faţă oricăror dezastre naturale. La lumina zilei, victimele din Kolontar şi Devecser şi-au adus aminte că în urmă cu un an de zile o după-amiază aparent banală s-a transformat într-un real coşmar după ce un dig de protecţie s-a rupt, iar apa acidă care se afla în spatele zidului gros de ciment s-a răvărsat în casele lor. Efectele apei roşii se văd şi acum pe chipurile victimelor, mulţi dintre ei alegându-se cu probleme serioase de sănătate. O mare parte dintre victime s-au ales cu arsuri serioase de piele, ei stând ore în şir în apa acidă, fără să conştientizeze pericolul.

Ungaria isi plange mortii la un an

Sunt mulţi cei care au ales să plece din Kolontar şi Devecser şi să îşi continue viaţa la sute de kilometri distanţă.O parte dintre ei s-au întors să vadă ce s-a ales de cele două comune după un an. Autorităţile au ras casele afectate de inundaţii şi au ridicat în locul lor un parc în memoria celor zece persoane care au murit în urmă cu un an.

Motiv pentru obţinerea cetăţeniei maghiare: ajungi fără viză în SUA. Vezi de ce mai cer bănăţenii cetăţenia Ungariei

Roszi Yuth, de 64 de ani, a ales să plece din Devecser după inundaţii. "Nu mă mai simt în siguranţă. În loc de o bătrâneţe sigură m-am ales cu arsuri şi nopţi nedormite. M-am întors să văd ce fac prietenii mei, foştii mei vecini. Am descoperit că nimic nu mai aduce aminte de inundaţie. Statul ne-a dărâmat casele şi a făcut un parc. În locul fostei mele case e acum un nuc", spune Roszi Yuth. Femeia a ales să se reculeagă în biserica din Devecser, dar în loc de rugăciune a ajuns să plângă la vederea unei expoziţii privind inundaţia de acum 1 an. Şi casa femeii a fost inclusă în expoziţie, un fotograf surprinzând baia victimei, plină de mâl roşu şi obiecte străine.

Citeşe în "Adevărul Timişoara" de mâine un reportaj despre urmele lăsate de valul toxic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite