Premieră naţională în Vest – prima fertilizare în vitro sub egida Ministerului Sănătăţii a reuşit la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O fertilizare in vitro costa 2.000 de euro
O fertilizare in vitro costa 2.000 de euro

Medicii timişoreni au reuşit prima sarcină din România obţinută prin fertilizare în vitro în cadrul Programul Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer, derulat prin Ministerul Sănătăţii. Părinţii sunt un cuplu de muncitori din judeţul Arad. Încă 50 de mămici aşteaptă pe listă.

După şase ani de traamente fără succes, viitorii părinţi sunt fericiţi că pot avea un urmaş, în iulie 2012. „Ştiam că şansele sunt mici. Programul acesta a fost şansa noastră, deoarece doctorul ne-a spus că numai prin fertilizare in vitro vom putea avea un copil, iar bani pentru această procedură nu aveam. Abia am reuşit să strângem circa jumătate din sumă', a relatat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Andreea, viitoarea mamă. O fertilizare in vitro costă 2.000 de euro, în timp ce prin programul naţional FIV-ET, manevra medicală este gratuită. Familia cheltuie în jur de 700 de euro pentru tratamentul hormonal de stimulare ovariană. 

EXCLUSIV Medicii de la un spital din Timişoara vor să plătească din buzunar mâncarea rezidenţilor, care fac ture chiar şi de 29 de ore

Cei care au reuşit să aducă bucuria în sânul familiei arădene sunt medicii de la Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal Timişoara, singurul din vestul României inclus în Programul Naţional de Fertilizare în Vitro şi Embriotransfer derulat prin Ministerul Sănătăţii şi, totodată, unicul centru privat din ţară care nu cere coplată pentru realizarea FIV. 

'Când a venit la noi, pacienta prezenta sterilitate primară, adică nu a reuşit niciodată să rămână însărcinată. În urma investigaţiilor uzuale pentru stabilirea diagnosticului, s-a pus în evidenţă ca şi cauză factorul masculin. Ce a urmat a fost protocolul lung de stimulare ovariană, care a durat nouă zile, răspunsul ovarian a fost bun, iar în final, embriotransferul a fost făcut cu trei blastocişti', a declarat dr. Cezara Mureşan, cea care s-a ocupat de fertilizarea cuplului. 

Marghit Şerban şi Dorel Săndesc sunt medicii cu care timişorenii se mândresc cel mai mult. Votează în continuare doctorii de cinci stele din Timişoara!

Pe 4 octombrie a fost realizat embriotransferul, iar nouă zile mai târziu, în urma analizelor de sânge, medicii au confirmat sarcina.  'Sarcina este în evoluţie şi conform cerinţelor legislative, în următoarele 13 săptămâni pacienta va fi monitorizată', a declarat dr. Florin Dorneanu, medic primar obstretică-ginecologie din cadrul clinicii. 

CAMPANIE ADS Doctorii cu care Timişoara se mândreşte. Spune cine este cel mai bun medic din orașul nostru!

Acesta a mai precizat că până în luna octombrie au fost aprobate, pentru centrul din Timişoara, un număr de 53 de dosare. Dintre acestea, procedurile FIV - ET s-au efectuat deja unui număr de cinci paciente, iar alte nouă paciente au început tratamentul de stimulare hormonală. 

Pentru fiecare procedură FIV-ET realizată Ministerul Sănătăţii, prin Autoritatea de Sănătate Publică Timiş, decontează sumă de 4.920 de lei după efectuarea procedurii de FIV-ET şi 1.230 de lei după finalizarea procedurii cu o sarcină, urmată de o naştere.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite