Premieră medicală în Timişoara: două prelevări de organe într-o singură noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara, împreună cu echipe din Cluj şi Bucureşti prelevează în această noapte organele unui bărbat de 35 de ani, dar şi pe cele ale unui bărbat de 52 de ani. Ambii pacienţi au intrat în moarte clinică ieri dimineaţă.

Familiile celor doi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală şi-au dat acordul ieri pentru donarea organelor, dând astfel o nouă speranţă la viaţă unor oameni pentru care singura şansă de a supravieţui era un transplant. „Soţia unuia dintre pacienţi a sosit în ţară din stăinătate, unde era plecată la muncă, şi a făcut un gest extraordinar, prin care contribuie la salvarea altor vieţi", a explicat Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Timişoara.

De la pacientul în vârstă de 35 de ani, medicii prelevează ficatul şi rinichii. De la bărbatul de 52 de ani se prelevează ficatul, rinichii, dar şi piele, oase şi tendoane. Rinichii vor ajunge la Cluj, iar celelalte organe vor fi duse la Bucureşti. Pielea va da o şansă la viaţă marilor arşi, tendoanele îi vor salva pe sportivii de mare performanţă, iar oasele vor fi folosite în cazuri de deteriorări de proteze sau cancere osoase

„Este pentru prima dată în acest an când se prelevează organe de la doi pacienţi în aceeaşi zi. Pacienţii, de 35 de ani, respectiv 52 de ani, sunt din judeţul Timiş şi au fost internaţi, săptămâna trecută, la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă cu anevrism cerebral", a declarat Dan Ilincariu, Coordonator Transplant în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite