Afterschool de cinci stele pentru copiii care au nevoie de ajutor. Vezi cum au ajuns banii UE într-o comună din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emanuel Lupșa este în clasa a cincea și are o experiență de viață prea grea pentru umerii unui copil. De mic copil, băiatul a fost lăsat într-un centru de plasament, trăind pe la zeci de familii, în plasament. De cinci ani, viața lui a luat o turnură fericită iar micuțul și-a găsit liniștea într-un cămin primitor.

Centrul de zi "Zâmbet de copil" de la Mașloc a luat ființă acum doi ani, printr-un proiect cu finanțare europeană. Aici învață aproape 400 de copii din mai multe localități, atât din ciclul gimnazial, cât și primar. Unic în zona Banat, acesta se ocupă de copiii defavorizați, care au probleme de adaptare în societate sau la învățătură.

Aici au văzut primul calculator

"Copiii cu care învățăm noi trebuie confundați cu cei cu dizabilități. Ei provin din familii dezorganizate și au probleme la învățătură. Unii nu vin la școală de foame, alții sunt cu părinți care i-au părăsit. Noi ne ocupăm de ei, după cursurile de la școală. Aici, ei au ocazia să învețe să lucreze pe un laptop, să fie evaluați de un logoped și un psiholog. Așa, nu îi pierdem din sistemul de învățământ", a declarat directorul centrului, Aura Danielescu.

Nu mai sunt bani de logoped

Centrul funcționează ca și o anexă la școală și a fost finanțat din proiecte structurale, timp de un an. Începând de la toamnă însă, atât logopedul, cât și psihologul vor trebui să părăsească acest centru, întrucât, proiectul cu finanțare europeană se termină. "Am avut noroc însă și am primit patru posturi de cadre itinerante, de la Inspectoratul Școlar. Aceștia nu sunt psihologi sau logopezi, însă sunt absolvenți ai unor facultăți din domeniul educației speciale. Noi vom continua să existăm, cu speranța că vom găsi bani și pentru un psiholog sau logoped", povestește Danielescu.

image

CARACTER TARE: Cum a învins „cititorul pe buze" sistemul românesc

Viață de copil, salvată

Manu vine în fiecare zi la cursurile speciale de la "Zâmbet de copil". Aici, el a luat contact cu lumea din jur, a cunoscut internetul și tehnologia calculatoarelor. "Emanuel are probleme cu exprimarea. Are nevoie, mai mult ca oricare copil de un logoped. Aici, la centru, băiatul a progresat mult. Asta, în condițiile în care, noua sa familie ține legătura cu noi, în permanență", a explicat Aura Danielescu.

"Zâmbetul de copil" nu se termină

image

Băiatul trăiește în plasament de cinci ani, la preotul satului. "L-am văzut, în clasa I prima dată. Se juca cu încă un băiețel, mai mic. Ambii au fost părăsiți de mame diferite. I-am luat pe amândoi la mine, unde stau împreună cu cei doi copii ai mei. Cei de la centru ne-au ajutat foarte mult, ca băieții să progreseze la învățătură. Trecând peste atâtea în viața lui scurtă, Manu are nevoie de asistență permanentă din partea specialiștilor", a explicat Ilie Pavlovici Pătruți, preotul din Mașloc și bărbatul care l-a primit pe Manu în familia sa, de cinci ani.

Chiar dacă prin sat au circulat zvonuri cum că centrul se va desființa, directorul centrului îi asigură pe părinți că la Mașloc, copiii cu probleme își pot găsi un loc în societate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite