Disperaţi de criză, timişenii dau un strop de sânge pentru un ban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de transfuzii este luat cu asalt în fiecare zi
Centrul de transfuzii este luat cu asalt în fiecare zi

Timişenii recurg la gesturi disperate pentru a ocoli criza. Foarte mulţi, în general cei fără un loc de muncă sau cu venituri foarte mici, merg să doneze sânge pentru a câştiga un ban în plus: 50 de lei şi o reducere de 50 la sută pentru o lună la transportul în comun.

Numărul celor care vin să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Timişoara se măreşte în fiecare lună, din cauza problemelor financiare tot mai acute. Unii dintre ei sunt deja abonaţi ai centrului, banii primiţi reprezentând un venit stabil. Este şi cazul Lilianei Marcu, de 40 de ani, care vine o dată la două luni să doneze sânge. Are o grupă destul de rară (A2 negativ) şi spune că, pe lângă mica satisfacţie materială, este bucuroasă că poate ajuta. "Mă bucur că pot ajuta, în special copiii care au nevoie de sânge, dar mă bucur şi pentru puţinul primit: şapte bonuri care valorează 50 de lei toate şi reducere la RATT", a povestit Liliana Marcu.

image

Interdicţie la donare

Oficial, un donator nu are voie să vină la centru decât de trei ori pe an, în cazul femeilor, şi de patru ori bărbaţii. Directoarea unităţii medicale, Cristina Ghiocel, spune că în fiecare zi vin cam 100 de timişeni să doneze sânge, adică 3.000 de persoane pe lună. Se recoltează aproximativ 450 ml de sânge. Pe lângă bani şi reducerea la transport, donatorii angajaţi pot primi şi o zi liberă de la serviciu, dacă doresc acest lucru.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite