Timişul are 15.500 de şomeri, dar o treime dintre angajatori se confruntă cu dificultăţi în ocuparea poziţiilor cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile din Vest întâmpină greutăţi în găsirea angajatului potrivit, la locul potrivit, chiar dacă pe piaţă există mii de bănăţeni aflaţi în căutarea unui job. Paradoxul dintre numărul mare de candidaţi pentru un job şi greutatea cu care angajatorii găsesc persoanele potrivite pentru locurile de muncă disponibile este explicat prin necorelarea talentelor.

Conform celui mai recent studiu realizat de compania Manpower, 36 la sută dintre angajatori se confruntă cu greutăţi în acoperirea joburilor deschise. „Nu există suficiente persoane cu anumite competenţe în locul potrivit şi la momentul potrivit", a declarat Gabriela Crainic, specialist în resurse umane.

Soluţii pentru angajatori

Deficitul de talente înregistrat în 2010 a scăzut cu 26 de procente faţă de 2009, dar el rămâne o problemă importantă pentru peste o treime din angajatori. „Angajatorii trebuie să îşi extindă căutările către candidaţii care pot migra de la un sector la altul. Ei trebuie să vadă care competenţe sunt absolut necesare şi care pot fi dezvoltate. Programele de instruire şi de dezvoltare sunt cheia de acces către această sursă de candidaţi", a explicat Crainic. Potrivit specialiştilor în resurse umane, angajatul potrivit în proporţie de 100% nu va fi găsit, în această perioadă, la salariile pe care companiile sunt dispuse să le ofere şi la veniturile pe care le aşteaptă candidaţii.

Soluţii pentru candidaţi

La rândul lor, candidaţii pentru un job au ca soluţie reprofilarea, dezvoltarea competenţelor soft. „Candidaţii trebuie să dovedească aptitudini pentru învăţare. De exemplu, un manager de vânzări din automotive care vrea să migreze în industria farmaceutică trebuie să poată învăţa rapid tipologia noilor clienţi, dar acest lucru este posibil numai dacă esta o persoană flexibilă, cu abilităţi de învăţare rapidă", a adăugat Crainic.

„Pentru reducerea diferenţei dintre nevoia angajatorilor pentru acoperirea poziţiilor cu deficit şi nivelul competenţelor şi abilităţilor candidaţilor existenţi, companiile se îndreaptă din ce în ce mai mult către zona de «potenţial antrenabil»", a adăugat Camelia Stănculescu, Director General al Manpower România.

„Chiar dacă unii candidaţii nu se potrivesc perfect în prezent, ei pot să dea dovadă de flexibilitate, curiozitate intelectuală şi personalitate pentru a compensa lipsa anumitor competenţe ce pot fi dobândite ulterior", afirmă Jeffrey A. Joerres, Manpower Inc. Preşedinte şi CEO.

Topul celor mai căutate poziţii din companii

1. Ingineri 2. Muncitori calificaţi 3. Reprezentanţi vânzări 4. Şoferi 5. Manageri 6. Operatori producţie 7. Muncitori necalificaţi 8. Personal IT 9. Personal pentru hoteluri și restaurante 10. Personal contabil şi financiar
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite