Timişoara şi-a făcut echipă de baschet în scaun cu rotile: "Nu staţi izolaţi în casă, faceţi sport"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Pârâianu (cu mingea în braţe) este responsabil cu formarea echipei din Timişoara
Călin Pârâianu (cu mingea în braţe) este responsabil cu formarea echipei din Timişoara

Căpitanul echipei de baschet în scaun rulant este Călin Pârâianu. Prima echipă timişoreană va participa săptămâna viitoare la un turneu, în Bucureşti, alături de reprezentanţii altor 11 oraşe din ţară.

Călin Pârâianu are 33 de ani şi nu lipseşte de la niciun meci al echipei de baschet BC Timişoara. De şase ani are locul său pe pachetul sălii Olimpia, de unde urmăreşte evoluţia „Leilor din Banat”. La finalul meciurilor, când fac turul sălii şi îşi salută fanii, jucătorii trec să bată palma şi cu Călin Pârâianu.

„Baschetul este hobbyul meu numărul unu. Sunt un mare suporter al celor de la BC Timişoara. Mă duc la toate meciurile, chiar dacă sunt oficiale sau amicale. Cel mai mult îmi place acum de americanul Dominiq Archie”, mărturiseşte Călin Pârâianu.



Specialist la "triţe"

Pasiunea pentru baschet nu s-a rezumat doar la urmări meciurile. Timişoreanul joacă baschet în scaunul cu rotile. Iniţial ieşea pe teren singur, să arunce la coş. Apoi şi-a găsit şi parteneri cu care să încingă meciuri. A ajuns la performanţe de invidiat pentru mulţi amatori de baschet normali, fiind un aruncător desăvârşi de la trei puncte.

La meciul demonstrativ din faţa primăriei, organizat cu ocazia Săptămânii Mobilităţii Europene, Călin Pârâianu i-a lăsat cu gura căscată pe spectatori după un coş de la peste zece metri.

“Am deja antrenament. Sunt deja specialist la triţe”,
s-a lăudat Pârâianu.

În cadrul unui proiect european, Asociaţia Motivation a înfiinţat echipe de baschet în scaun cu rotile în 11 oraşe. Lui Călin Pârâianu i-a revenit sarcina să se ocupe cu selecţia de la Timişoara.

Proictul a început în vara anului 2011, pe un proiect din fonduri de la Uniunea Europeană. Începem cât de cât să ne închegăm. Avem datoria să convingem cât mai mulţi să iasă afară din casă, să facă sport, să socializeze. Pot face tenis de masă, volei, handbal, ciclism. Dacă aleg baschetul cu atât mai bine. Noi suntem deocamdată şase în echipă. Pentru antrenamente şi progres avem nevoie de mult mai mult. Facem antrenamente o dată pe săptămână, pe terenul Universităţii de Vest, dar cât de curand trebuie să găsim o sală. Vrem să găsim sponsori care să ne ajute”, a mai spus Călin Pârâianu.



Pe 24 septembrie, baschetbaliştii în scaune rulante vor fi la Bucureşti, unde participă la un turneu alături de echipele din celelalte 11 oreşe.

Călin Pârâianu nu s-a dat bătut şi le sugerează tuturor persoanelor cu handicap să ia exemplul participanţilor de la Jocurile Paralimpice de la Londra, care s-au încheiat recent.

România a obţinut prima medalie de aur din istorie prin Edi Novak, la ciclism. Au participat adevăraţi învingători, precum fostul campion de formula 1 Alexandro Zanardi, care a rămas fără picioare după un accident cumplit, dar nu s-a lăsat bătut şi devenit dublu campion olimpic la handcycling.



„Am urmărit Jocurile Paralimpice de la Londra. Cel mai mult îmi place de Oscar Pistorius, din Africa de Sud. I-au fost amputate ambele picioare, dar a ajuns primul sportiv cu handicap care a ajuns să participe şi la Jocurile Olimpice, la Londa fiind înscris în proba de 400 de metri şi a ajuns în semifinale”
, a mai spus Călin Pârâianu.


image
Baschet în scaun cu rotile
Baschet în scaun cu rotile
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite