Află aici totul despre înscrierea în clasa pregatitoare, la şcolile din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afla totul despre ce va face micutul tau in clasa pregatitoare
Afla totul despre ce va face micutul tau in clasa pregatitoare

Agitaţie şi multă birocraţie, pentru părinţii micuţilor care, peste o lună, trebuie să se înscrie în clasa pregătitoare. Timisoara.adevarul.ro vă pune la dispoziţie toate informaţiile despre acest ciclu de învăţământ. Află criteriile de înscriere, metodologia şi mai ales, ce va face micuţul tău pe parcursul acestui an.

Cine se înscrie în clasa pregătitoare?

Dacă micuţul are şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv, adică este născut între 1 septembrie 2005 şi  31 august 2006 inclusiv, se poate înscrie în clasa pregătitoare, la solicitarea părintelui sau a tutorelui legal instituit şi dacă nu sunt îndeplinite cerinţele pentru înscrierea în clasa I.

Dacă micuţul are şase ani împliniţi între 1 septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012, adică este născut între 1 septembrie şi 31 decembrie 2006, inclusiv, acesta se poate înscrie în clasa pregătitoare dacă părintele sau tutorele legal instituit solicită în scris acest lucru şi dacă evaluarea de către experţi atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În caz contrar, acesta se poate înscrie la grădiniţă, în grupa mare.

Află AICI unde se află centrele de evaluare pentru preşcolari, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare

Care este perioada de înscriere în clasele pregătitoare?

Înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I se face în patru etape succesive:

- Etapa 1, în preioada 5-16 martie 2012 - vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie;

- Etapa a doua, în perioada 20-27 martie 2012- vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere după repartizarea  copiilor din circumscripţia şcolară a unităţii de învăţământ solicitate;

- Etapa  a treia, în perioada 23-25 aprilie 2012 - sunt înscrişi copiii care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri sau cei care nu au participat la nicio etapă de înscriere şi, în această etapă, solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie;

- Etapa  a patra, în perioada 2-9 mai 2012 -  este asigurată înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înmatriculați, din diferite motive.

Află AICI care sunt unităţile de învăţământ fără circumscripţii şcolare

Cum se face înscrierea? De ce acte am nevoie?

Înscrierea copiilor se va face în urma completării de către personalul şcolii a unei fişe-tip de înscriere, în prezenţa părinţilor. Aceasta se face la secretariatul şcolii la care sunteţi arondat, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii. Completarea fişei-tip va dura aproximativ 10 minute. Procedura de înscriere este valabilă şi pentru înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ particular. Pentru completarea fişei-tip de înscriere părintele va depune o fotocopie a buletinului său de identitate şi o fotocopie a certificatului de naştere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unităţii de învăţământ. Părintele trebuie să aibă asupra lui documentele în original. În situaţia în care părintele optează pentru înscrierea copilului într-o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, acesta va depune şi documentele care dovedesc modul în care sunt îndeplinite criteriile care permit departajarea. După completarea de către personalul şcolii a fişei-tip de înscriere, părintele va semna pentru validarea corectitudinii datelor.

La ce şcoli se pot înscrie cei mici?

Fiecare locuinţă este arondată unei şcoli de circumscripție, care are obligaţia de a şcolariza copilul, dacă dumneavoastră solicitaţi şcolarizarea la acea şcoală. Trebuie să ştiţi că şcolarizarea copilului se poate face şi în altă unitate de învăţământ decât cea la care este arondat domiciliul, dacă solicitaţi acest lucru, în limita locurilor disponibile la acea unitate de învăţământ. Dacă la respectiva unitate de învăţământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenţă şi echitate, pe baza unor criterii clare.

Cum se înscrie un copil la altă unitate decât cea arondată adresei?

Puteţi opta pentru o altă şcoală decât cea la care sunteţi arondat, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii - 20-27 martie.

Ce va învăţa micuţul în clasa pregătitoare?

În clasa pregătitoare copilul dumneavoastră va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. Copiii îşi vor dezvolta capacitatea  de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Pentru aceasta, copiii vor beneficia de programe şcolare realizate de cei mai buni specialişti şi de resurse de învăţare variate şi adecvate vârstei.

Cine va preda la clasa pregătitoare?

Conform legii, va putea preda orice cadru didactic care este calificat să predea în învăţământul primar. Necesarul de cadre didactice va fi acoperit cu personal calificat. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia, înainte de începerea anului şcolar 2012-2013, de o formare specifică.

Cum vor fi evaluaţi copiii?

Pe parcursul clasei pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător/învăţătoare. Acest raport va fi întocmit de către un specialist, pe baza observării sistematice a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar.

Informaţii suplimentare se pot afla gratuit la numărul telverde 0 800 816 256, de luni până vineri, între orele 9.00- 17.00.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite