Amintiri de la deportarea în Bărăgan: istoria unei drame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în Timişoara are loc vernisajul expoziţiei „Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan“. La eveniment va lua parte şi poeta Ana Blandiana, fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Expoziţia cuprinde fotografii, hărţi şi obiecte referitoare la deportare.

Biblioteca „Eugen Todoran" găzduieşte expoziţia „Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan", a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Vernisajul are loc astăzi, de la ora 13.00, în aula bibliotecii. La eveniment va fi prezentă şi poeta Ana Blandiana, fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet şi preşedinte al Fundaţiei Academia Civică.

O vară de coşmar

„Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan" este o expoziţie care se referă la deportările din Banat şi Mehedinţi făcute în vara anului 1951. Atunci, în urma unui plan pregătit timp de trei luni, au fost scoşi din casele lor peste 44.000 de oameni, în noaptea de 18 spre 19 iunie. După un drum de două săptămâni, deportaţii au ajuns în Bărăgan, unde au fost nevoiţi să-şi construiască, pentru început, bordeie, pentru a supravieţui. Peste cinci ani, în 1956, deportaţii s-au întors în casele lor, dar mulţi le-au găsit ocupate. Problema ridicată de expoziţia „Rusaliile negre" este motivul dezrădăcinării unui număr atât de mare de oameni.

Martori ai deportării

Expoziţia este alcătuită din 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic situaţia internaţională din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de „dislocare", alcătuirea „listelor negre", pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Mărturiile personale sunt transcrieri ale înregistrărilor făcute de colaboratorii CISAC, în cadrul vernisajului fiind lansat şi un audiobook cu fragmente de amintiri. La întâlnirea de la ora 13.00 va avea loc şi o discuţie cu martori ai deportării de acum 60 de ani.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite