Timişoara: Şeful Finanţelor a fost arestat în cazul Radisson şi e acuzat de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş, Ionel Olari, a primit mandat de arestare pe 29 de zile, la cererea procurorilor DNA, pentru fapte de corupţie legate de escrocheria imobiliara Radisson.

Procurorii DNA care gestionează ancheta de corupţie au luat decizia de a cere arestarea preventivă a celor doi.

Excursii de lux pe banii păgubiţilor

Ionel Olari, care ocupă acum funcţia de director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş, a fost pus sub învinuire pentru câteva excursii de lux plătite din banii păgubiţilor escrocheriei Radisson. În perioada în care era şeful Comisariatului Regional al Gărzii Financiare Timişoara, Olari a beneficiat de excursii în destinaţii de lux pentru care au plătit escrocii Radisson. Fiul fostului şef de la Garda Financiară şi nora lui Olari au beneficiat şi ei de astfel de escursii.

Cel mai mare caz de corupţie din Banat

„Este cel mai mare caz de corupţie din Banat. Sunt sute de păgubiţi şi prejudiciul e de peste 2 milioane de euro”, a declarat o sursă judiciară apropiată anchetei. Surse judiciare au mai informat că investigaţia procurorilor DNA vizează şi motivele pentru care, la Timişoara, structura teritorială a DNA a decis să închidă iniţial dosarul de corupţie şi a dispus NUP în cazul lui Olari. Aceleaşi surse au mai indicat faptul că ancheta mai vizează şi alte persoane care au sprijinit escrocii Radisson să-şi înşele victimele.


Primele arestări în 7 octombrie 2009

Escrocii Radisson, Ciprian Nistor (foto jos stânga) şi Andreas Nadasdy au fost arestaţi preventiv în 7 octombrie 2009 de Tribunalul Bucureşti. Ulterior Curtea de Apel a menţinut măsura. Instanţele au mai decis, la alte termene, să prelungească arestarea preventivă a celor doi.  Nistor şi Nadasdy sunt acuzaţi de infracţiuni de înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, toate în formă continuată.

Prejudiciu uriaş

„În perioada februarie 2005 – decembrie 2007, inculpaţii Nistor Ciprian şi Nadasdy Andreas, în calitate de asociaţi şi respectiv, administrator la societăţile comerciale menţionate mai sus şi pretinzând că sunt dezvoltatori imobiliari, au indus şi menţinut în eroare un număr de peste 100 de persoane cu prilejul încheierii şi executării contractelor având ca obiect construcţia şi vânzarea unor apartamente în Timişoara. În unele situaţii apartamentele nu au fost construite deloc, iar în alte situaţii, deşi au fost construite parţial, contractele de vânzare - cumpărare nu au mai putut fi executate deoarece locuinţele au ieşit din patrimoniul firmei Radisson”, a informat biroul de presă al DNA la momentul arestării.

 
În total, escrocii Radisson au luat de la victimele lor peste 2 milioane de euro, spun procurorii DNA. Este vorba de sumele de bani încasate cu titlu de plată integrală sau avans din preţul de vânzare – cumpărare a locuinţelor contractate. Pe lângă păgubiţii persoane fizice au mai fost escrocate o serie de firme de la care cei doi au cumpărat bunuri sau servicii pentru care au plătit cu file cec fără acoperire. Ciprian Nistor a recunoscut că a plătit pentru excursiile lui Ionel Olari şi a mai spus că fostul şef al Gărzii Financiare Timişoara este "prietenul" lui.

Prima ţeapă: 109.000 euro

Prima escrocherie a fost comisă de cei doi în perioada 2005, când au anunţat că vor construi un bloc în zona Soarelui şi au încasat peste 100.000 de euro de la 7 victime. Ulterior, în 2007, cei doi au anunţat ridicarea primului complex Radisson din care au vândut apartamente către 48 de persoane, prejudiciul total fiind de peste 1,3 milioane de euro. Pentru că au beneficiat de protecţie pe plan local, escrocii Radisson au mai putut să înşele alte 56 de persoane, când au susţinut că ridică un nou complex imobiliar pe strada Lidia. În acest caz au escrocat aproape 1,5 milioane de euro.    

 Infracţiuni în lanţ

Procurorii au mai descoperit că Ciprian Nistor a declarat în fals la notar că nu are cazier penal, pentru a putea să devină administrator în firmele Radisson. „În cursul anului 2005 a declarat necorespunzător adevărului în cuprinsul a patru înscrisuri autentificate că nu are antecedente penale şi condamnări penale, înscrisuri folosite ulterior la Registrul Comerţului”, se arată în documentul citat. Pe lângă înşelăciuniile imobiliare, cei doi au mai escrocat zeci de firme de la care au cumpărat bunuri plătind cu cecuri false.

 Vacanţe de 100.000 de euro

Conform procurorului Viorel Cerbu de la Departamentul Naţional Anticorupţie, care a cerut la Tribunalul Bucureşti arestarea celor doi escroci, suma totală plătită de Nistor şi Nadasdy pentru excursii de lux, din banii victimelor, depăşeşte 100.000 de euro.

Promovat la Direcţia Finanţelor

După deschiderea anchetei penale în cazul Radisson, Ionel Olari a plecat de la conducerea Gărzii Financiare Timişoara, dar nu pentru a fi cercetat. DNA Timişoara a decis că funcţionarul public nu se face vinovat de fapte de corupţie. Olari este acum şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş şi spune că nu are nimic de comentat în legătură cu arestarea „prietenului” lui Nistor. Surse judiciare apropiate cazului Radisson susţin însă că procurorii bucureşteni vizează extinderea anchetei către mai multe persoane cu funcţii publice importante, din Timişoara, care au avut tangenţă cu escrocii Radisson.

Alte nume grele

Un alt nume apărut în scandal este cel al lui Dumitru Popovici (foto sus stânga), fost şef al Finanţelor Publice. Acesta a fost acuzat de surse din Poliţie că a tergiversat ancheta prin întârzierea definitivării unor controale. Chiar şi numele fostului şef al DNA Timişoara, Vasile Vlad Speriusi (foto sus dreapta) e legat de scandalul Radisson. Speriusi, alături de alţi procurori şi magistraţi importanţi, au participat la o petrecere dată de familia Olari, unde invitaţi au fost şi escrocii Radisson.

Vasile Vlad Speriusi, fost şef al DNA Timişoara, a recunoscut acum câteva luni că a participat la acea petrecere şi a indicat chiar numele unor procurori de la Parchetul Curţii de Apel care au mai stat la masă cu escrocii Radisson. „Care este problema ? Au fost şi de la Parchetul Curţii şi judecători. Oameni care am fost invitaţi”, a spus Speriusi. Ulterior, când păgubiţii Radisson au insistat cu plângerile penale, sub şefia lui Speriusi, DNA Timişoara a emis o soluţie de NUP în acest dosar, prin care escrocii scăpat basma curată. În aceeaşi soluţie, instituţia condusă de Speriusi arăta că Ionel Ionel Olari nu se face vinovat de nicio faptă penală, chiar dacă acesta, fiul şi nora lui au beneficiat cu toţii de excursii de lux achitate din banii victimelor escrocheriei Radisson.

Vezi video cu emisiuni de televiziune realizate pe tema aceasta:

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite