Timişoara: Herta Muller şi secretul timbrului întors

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii Adevărul de Seară din Timişoara au realizat un interviu cu fostul soţ al Hertei Muller. Richard Wagner a povestit  cum a fost Herta Muller hărţuită de securişti.

Fostul soţ al Hertei Muller, Richard Wagner, spune că Securitatea l-a forţat pe tatăl său să-i trimită o scrisoare după ce a părăsit România, ca să renunţe la o acţiune de protest împotriva comunismului. Deşi s-a conformat, socrul laureatei Premiului Nobel pentru Literatură a avut grijă să-şi avertizeze fiul despre „veridicitatea" scrisori.

„Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş, n.r.) a avut un rol foarte negativ. În 1988, s-a dus împreună cu Jeni, prietena Hertei, la Periam, unde locuia tatăl meu. Jeni l-a prezentat pe securist ca noul ei prieten. L-au obligat apoi pe tata să îmi trimită o scrisoare în care să îmi spună să renunţ la o manifestare în care vroiam să comemorăm evenimentele de la Braşov", a povestit Richard Wagner.

Scrisoarea a ajuns la Berlin, însă Wagner şi tatăl său aveau un semn distinct în cazul în care existau probleme. „Dacă punea timbrul cu capul în jos, ştiam că e un semn al intervenşiei securităţii. Am şi acum plicul acela!", a mai povestit Wagner.

Puteţi afla alte detalii interesante legate de grupul de scriitori germani din care făcea parte Herta Muller, mâine, pe timisoara.adevarul.ro

Mai puteţi citi mâine în ediţia cotidianului "Adevărul":

Răpus imediat după ce a devenit român

Vitali Mîţu(22 de ani), originar din oraşul Şoldăneşti - Republica Moldova, era student în anul III la Facultatea de Administraţie Publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi era pasionat de lupte.


Tânărul, născut în Republica Molodova, îşi îndeplinise visul de a obţine cetăţenia română pe 29 septembrie.
Practicant kickboxing, Vitali Mîţu (22 de ani) a murit, joi seară, la sfârşitul unei demonstraţii de luptă a triplului campion de K1, Semmy Schilt, la clubul lui Ciprian Sora din Capitală.


Zece luptători au intrat în ring, în reprize de câte un minut fiecare. Printre aceştia a fost şi Vitali. Luptătorii de la sală povestesc că s-au făcut două tururi complete, adică cei zece au făcut demonstraţii de luptă de două ori împotriva triplului campion.


Vitali a rămas în picioare până la sfârşitul rundei. În momentul când se pregătea să iasă din ring, acesta s-a clătinat şi s-a sprijinit de unul dintre stâlpii care susţin corzile. S-a lăsat apoi în vine şi a căzut pe o parte. „Am văzut când s-a prăbuşit la podea şi în trei secunde am fost lângă el. I-am scos proteza din gură şi i-am făcut toate manevrele de resuscitare până când au venut cele două maşini de la SMURD“, povesteşte Ciprian Sora.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite