Curtea Supremă, miloasă cu inculpații în robe: procurorul prins cu șpaga în sertar a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, Ciprian Zamfirescu, a ieşit azi din arest. Decizia a fost luată de un complet de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, același complet care l-a eliberat și pe judecătorul Florin Costiniu. Până la terminarea anchetei, Zamfirescu nu mai poate profesa.

Percheziţiile de la Parchetul Sânnicolau Mare, reţinerea şi arestarea prim-procurorului Ciprian Zamfirescu, acuzat de trafic de influenţă, au făcut vâlvă în Timiş. Zamfirescu şi apărătorul său au declarat recurs, care s-a judecat azi la Înalta Curte. Un complet, format de această dată din nouă judecători, a decis că prim-procurorul poate fi cercetat în stare de libertate şi i-au admis recursul, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Avocatul prim-procurorului, Arcadie Anastasescu, suţine că a formulat apărarea clientului său invocând că faptele comise de prim-procuror nu pot fi considerate infracţiuni. „Sunt foarte multe aspecte care trebuie clarificate, dar este şi lipsa de pericol social a domnului Zamfirescu, pentru că acuzaţiile care se aduc nu au legătură cu profesia. Nu este acuzat că a interevenit în vreun dosar”, a spus Anastasescu.

Procurorul consultant

Avocatul prim-procurorului a mai spus că, de fapt, clientul său nu a intervenit pentru a impune firma de pază la Zoppas, ci a fost consultat de reprezentanţii multinaţionalei. „Procurorii se bâlbâie un pic şi încearcă să translateze în domeniul infracţional o faptă care intră în cotidian în comunităţile mici, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Încheierea contractului nu se datorează intervenţiei lui Zamfirescu. Societatea era nemulţumită de fosta firmă şi a întrebat autorităţile, persoanele implicate local, pe prim-procuror care se ocupă de furturi, pe şeful Poliţiei, la primărie. I-a spus că au colaborări bune, dar nu i-a băgat-o pe gât. E greu să faci din asta un trafic de influenţă”, a mai spus avocatul.

Trădat de „prieten”

Nici măcar faptul că procurorul a fost prins asupra sa cu banii marcaţi nu i-a convins pe magistraţi să îl menţină în arest. Flagrantul arată însă că Trandafirescu l-a trădat pe Zamfirescu, colaborând cu anchetatorii pentru marcarea banilor despre care prim-procurorul spune că erau un împrumut să plece în concediu la Bratislava. „E de necontestat că s-au remis bani, dar dacă un magistrat primeşte bani de la o cunoştinţă nu înseamnă că reprezintă o infracţiune. Este o poziţie culpabilă a unui magistrat care nu trebuie să ia împrumuturi de la diferite persoane, chiar dacă relaţiile sunt apropiate”, a mai spus Anastasescu.

Suspendat din funcţie

Completul de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată clemenţă faţă de inculpaţii în robe. Acelaşi complet care l-a eliberat acum pe prim-procurorul Ciprian Zamfirescu a decis şi eliberarea judecătorului Florin Costiniu, arestat în lotul „Voicu”. Chiar dacă Ciprian Zamfirescu este eliberat din arest, acesta nu se poate întoarce la lucru, fiind suspendat din funcţie până la finalizarea cercetărilor din dosarul său.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite