Familia este prima şcoală a violenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe cazuri de abuzare a copiilor au loc acasă: din cele 2.893 de cazuri înregistrate, 2.679 s-au petrecut în familie. Campania „Ascultă-i sufletul" vorbeşte despre rănile care nu se vindecă niciodată, ba mai mult, afectează dezvoltarea psihicului copilului educat necorespunzător.

Disciplinarea prin bătaie, umilirea şi neglijenţa sunt în continuă creştere la nivel naţional, conform datelor prezentate de Organizaţia Salvaţi Copiii. Doar în primele trei luni ale lui 2011, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din România au înregistrat 2.893 de cazuri în care victimele abuzurilor au fost copii. Dintre acestea, 2.078 de cazuri se referă la neglijare, 252 la abuzuri fizice, 122 la abuzuri sexuale, 52 la exploatare prin muncă, iar 11 au fost cazurile în care copii au fost exploataţi sexual. Cele mai multe cazuri de abuz au loc acasă: din cele 2.893 de cazuri, 2.679 s-au petrecut în familie.

Semnalul de alarmă pe care îl trage Organizaţia Salvaţi Copiii constă în campania de conştientizare intitulată „Ascultă-i sufletul". Sloganul „Trupul se vindecă. Sufletul nu" atrage atenţia asupra faptului că un copil lovit devine adesea un adult depresiv, cu tulburări de alimentaţie sau suferind de anxietate, predispus la aplicarea aceloraşi metode de corijare a comportamentului celor mici.

Pe lângă spoturile audio şi video ce vor fi difuzate de mass media alături de articole, în următoarele trei luni, campania presupune apropierea părinţilor, a educatorilor şi asistenţilor maternali de instituţiile şi organizaţiile ce le pot veni în ajutor, cu metode alternative de educare a copiilor.

Campanie de educare a celor care educă

Referitor la consecinţele sumbre pe care educarea prin violenţă le poate avea asupra societăţii, preşedintele filialei Timiş a Organizaţiei Salvaţi Copiii, Mihai Gafencu, susţine că „fiecare consiliu local ar trebui să-şi înflorească serviciile sociale".

Centre de consiliere le stau la dispoziţie celor care întâlnesc dificultăţi în disciplinarea celor mici. În Timişoara, Centrul de Consiliere pentru Părinţi este situat pe Bd. Republicii, nr.1, corp B, ap.7. Programul pe care îl derulează în prezent organizaţia se intitulează „Triple P" şi urmăreşte intervenţia în cazul copiilor cu probleme comportamentale. Copiii abuzaţi pot fi salvaţi apelând numărul de telefon 983.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite