Vameşul Ştefan Gubic are voie să plece în Ungaria, să se opereze. Vezi ce alţi inculpaţi au în continuare interdicţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi inculpaţi din Lotul Moraviţa 1 au formulat cereri de revocare a obligării de a nu părăsi ţara. Magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara au respins majoritatea cererilor, însă au admis-o pe cea a vameşului Ştefan Milan Gubic, care trebuie să se opereze în Ungaria.

Odată cu stabilirea competenţei, magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara au soluţionat şi cererile depuse la dosar, care privesc măsurile preventive.
„În acest sens au formulat cereri de revocare a obligării de a nu părăsi ţara inculpaţii Gubic Ştefan, Budriş Cornel Florin, Degan Marian Lucian, Darie Ioan Marian, Maier Adrian, Porav Ciprian Ionuţ, Caramatrac Ion Alin, Munteanu Valentin Titus, Augustinov Petru, respectiv de ridicare a controlului judiciar instituit la data de 07.04.2011 prin hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inculpatul Chiosa Costinel", a anunţat Biroul de Presă al Curţii de Apel Timişoara.

Ştefan Milan Gubic a motivat necesitatea revocării măsurii prin aceea că se impune a se deplasa în localitatea Szeged din Ungaria în vederea efectuării operaţiei de hernie de coloană pentru care a fost programat şi a fost internat de mai multe ori în spitale din Ungaria şi Germania, anexând în acest sens acte medicale.

„Din cuprinsul acestor acte, instanţa constată că acesta suferă de diabet zaharat tip II şi hernie de disc coloană cervicală (C6) cu cervico-brachialgii, acuzând dureri insuportabile şi fiind monitorizat şi tratat încă din 04.10.2010, de doctorul Barzo Pal din Szeged, specialist neurochirurg şi neurolog. Dată fiind această situaţie şi ţinând cont şi de dispoziţiile art. 136 alin. 8 C.p.p., care impune ca la luarea şi alegerea unei măsuri preventive să se ţină cont printre altele şi de starea de sănătate a inculpatului, având în vedere şi dispoziţiile art. 34 din Constituţia României, privind dreptul la ocrotirea sănătăţii a oricărei persoane, apreciază că se impune în cazul inculpatului Gubic Ştefan Milan în baza art. 139 alin 1 raportat la art. 1451 şi art. 145 alin 23 C.p.p., revocarea măsurii obligării de a nu părăsii ţara, dispusă prin încheierea penală din 06.05.2011 a Curţii de Apel Timişoara, în prezentul dosar", mai spun reprezentanţii Curţii de Apel Timişoara.

Inculpaţii Budriş Cornel Florin, Degan Marian Lucian, Darie Ioan Marian, Maier Adrian, Porav Ciprian Ionuţ, Caramatrac Ion Alin, Munteanu Valentin Titus şi Augustinov Petru, au motivat revocarea măsurii prin aceea că până în prezent au respectat obligaţiile procesuale ce le-au fost impuse, că din luna mai, respectiv iunie 2011, de la luarea măsurii, până în prezent s-a scurs o lungă perioadă de timp şi că prin menţinerea măsurii s-ar îngrădi dreptul la liberă circulaţie al inculpaţilor, drept consfinţit de Constituţia României şi alte documente internaţionale la care staul român este parte. S-a precizat că până la săvârşirea pretinselor fapte, inculpaţii au avut un comportament bun în familie şi societate. În plus inculpatul Augustinov Petru a solicitat revocarea măsurii pentru a desfăşura activităţi de transport internaţional auto, în vederea întreţinerii familiei.

Instanţa a respins cererile, întrucât temeiurile nu s-au modificat, respectiv, egalitatea de tratament dintre inculpaţii din prezentul dosar şi infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi impun menţinerea acestei obligaţii, durata de patru luni a măsurii, nu este una nerezonabilă raportat la împrejurările cauzei şi persoana fiecărui inculpat iar dreptul la liberă circulaţie, doar restricţionat şi nu înlăturat prin măsura luată asupra inculpaţilor nu este unul absolut, restricţia având ca temei dispoziţiile art. 53 din Constituţia României şi dispoziţiile din codul de procedură penală. În condiţiile în care inculpaţii nu au fost nici măcar audiaţi, pentru bunul mers al procedurii, consideră că menţinerea măsurii faţă de aceştia se impune a fi oportună.

„În acelaşi sens va fi respinsă şi cererea inculpatului Chiosa Costinel, prin care solicită ridicarea controlului judiciar instituit asupra sa, întrucât şi o asemenea măsură se impune pentru bunul mers al procedurii, iar oportunitatea acesteia nu se apreciază doar prin prisma pericolului pentru ordinea publică invocat în motivare. Prin urmare, în baza art. 139 alin 1 C.p.p., va respinge cererile de revocare a măsurilor preventive formulate de inculpaţii Budriş Cornel Florin, Degan Marian Lucian, Darie Ioan Marian, Augustinov Petru, Chiosa Costinel, Maier Adrian, Porav Ciprian Ionuţ, Caramatrac Ion Alin, Munteanu Valentin Titus", a mai făcut public Biroul de Presă al Curţii de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite