Cornelia Corescu, şefa ITM Timiş audiată de DNA, a mai avut probleme cu justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Corăscu. Foto: Ziua de Vest
Cornelia Corăscu. Foto: Ziua de Vest

Cornelia Corescu este unul dintre liderii importanţi din PDL. La un moment dat avea şanse să fie numită secretar de stat, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. Corescu a lipsit pentru o perioadă de la conducerea ITM Timiş, fiind suspendată din funcţie.

În 2008, directoarea ITM Timiş a fost reclamată la Parchet de Federaţia sindicală Cartel Alfa, sub acuzaţia că a făcut presiuni asupra subalternilor pentru a demisiona din sindicat. Cornelia Corescu a fost demisă în 2007 de ministru Paul Păcurariu, după luni întregi de scandal continuu în instituţie, însă a atacat în instanţă instanţă măsura obţinând suspendarea ei.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spunea în 2008 că situaţia de la Timişoara reprezintă un caz unic, fiind prima dată când existau probe pentru condamnarea penală a unui angajator pentru infracţiuni la Legea Sindicatelor. „Este primul caz în care există dovezi pentru condamnarea unui angajator care face presiuni asupra membrilor de sindicat. De la secretariatul ITM Timiş am primit un tabel cu 60 de semnături ale sindicaliştilor Cartel Alfa, care demisionau din sindicat prin intermediul angajatorului. Se făcusera presiuni, ceea ce constituie infracţiune la Legea Sindicatelor. Există la Parchetul Timişoara şapte declaraţii olografe ale unor angajaţi care au fost forţaţi de directoare să demisioneze", a susţinut Hossu. Liderul sindical a mai precizat şi că a trimis o sesizare la comisia de disciplină din Ministerul Muncii.

„Au fost forţaţi să demisioneze din sindicat 60 dintre cei 78 de membri. Sindicatul intervenise în procesul pe care Corescu îl are cu Ministerul Muncii, dupa ce anul trecut a fost demisa", a completat, în 2008, Ştefan Gogoşan, preşedintele Cartel Alfa Timiş.
„Ne-a ameninţat că vom fi daţi afară, că nu mai primim niciun stimulent sau primă dacă nu ne dăm demisia", a povestit, sub protecţia anonimatului, un funcţionar din cadrul ITM.

În 2008, Cornelia Corescu a susţinut că nu are nicio vină şi că nu mai vrea şefia ITM deoarece va candida pentru un loc în parlament. „În procesul cu ministerul, sindicatul a intervenit împotriva mea. Am spus la oameni că, dacă voi câştiga, trebuie să plătească sindicatul cheltuielile de judecată. Oamenii nu au fost de acord să platească şi au demisionat. Nu ştiu de ce au facut tabelul cu demisiile la secretariatul meu. Din partea mea puteau să-şi dea demisiile şi la primărie", a spus Cornelia Corescu.

Comisia de disciplină din Ministerul Muncii a decis în noiembrie 2007 să recomande demiterea Cornelei Corescu pentru mai multe abateri. Aceasta a atacat în instanţă măsura, pe motiv că a fost în concediu medical în momentul emiterii, instanţele dispunând suspendarea măsurii.

Promovată la ITM Timiş sub mandatul ministrului Gheorghe Barbu, Corescu a avut legături strânse cu fiica acestuia, Ana Maria Barbu. Corescu a fost acuzată că a trimis angajaţii ITM acasă la fiica ministrului să o ajute la zugrăvit şi la curăţenie. „Doamna Corescu i-a dat sfaturi fiicei mele cum să găsească soluţii pentru a zugrăvi apartamentul. Nu ştiu să fi trimis femeile de serviciu ale instituţiei pentru curăţenie acolo", a spus Gheorghe Barbu.
În 2009, conform Curţii de Conturi, Cornelia Corescu avea de plătit peste 10.000 de euro, daune provocate instituţiei pe care dorea din nou să o conducă. În 17 decembrie 2008 Tribunalul Timiş a decis că fosta directoare a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Cornelia Corescu, trebuie să plătească despăgubiri instituţiei. Corescu a fost obligată să achite peste 44.400 de lei, la care se aplică dobânda BNR. Suma provine din procesele iscate în urma unor decizii abuzive luate de Corescu în perioada în care aceasta a condus ITM. Unele procese deschise din cauza acestor abuzuri nu sunt nici acum finalizate. În ciuda acestei situaţii, pe linie de partid, s-a anunţat numirea Corneliei Corescu pentru a ocupa din nou funcţia de şef la ITM.

„Este deja o tensiune insuportabilă. Toată lumea este îngrijorată că se va întoarce şi începe iar scandalul", a declarat, în 2009, înainte de întoarcerea Corneliei Corescu la conducerea instituţiei, un angajat al ITM care a dorit să îi fie protejată identitatea. Contactată telefonic, Cornelia Corescu a declarat că refuză să comenteze situaţia.

„Sunt procese pe rol şi nu comentez până când nu se termină. Eu am câştigat şase procese la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia cu despăgubirile poate fi atacată şi până când nu se judecă, nu declar nimic. Vă dau în judecată dacă mă simt lezată", a spus Corescu.

   

image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite