Timişoara, la mila Guvernului în problema Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, ajuns în posesia unui cetăţean german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu, Ioan Gârboni şi Ovidiu Adam, primii care au semnat petiţia pentru Guvern
Sorin Grindeanu, Ioan Gârboni şi Ovidiu Adam, primii care au semnat petiţia pentru Guvern

La Timişoara a demarat o uriaşă campanie de strângere de semnături, care are menirea să sensibilizeze Guvernul României, pentru a se construi un nou spital pentru copii

Timişoara are nevoie de aproximativ opt milioane de euro pentru construirea noului spital de copii, plus încă câteva milioane pentru dotări. Actualul spital regional de copii „Louis Ţurcanu” a rămas fără două corpuri, care au fost retrocedate urmaşilor foştilor proprietari.

“Cele două clădiri au fost retrocedate, au alţi proprietari. Unul dintre ei este un cetăţean german. Noi am contestat legalitatea retrocedării, dar având în vedere că până acum nicio persoană nu a rămas fără proprietatea retrocedată, şansele sunt minime”
, a declarat Ovidiu Adam, directorul spitalului “Louis Ţurcanu”.

Primul pas al medicilor a fost o campanie de strângere de fonduri intitulată „Dă un lei pentru copilul tău”, însă în cele şase luni nu s-au strâns decât 20.000 de euro. Strigătele oamenilor în halate albe au ajuns acum şi la urechile autorităţilor care s-au unit pentru campanie de strângere de semnături, care vor ajunge pe masa guvernanţilor.



O campanie profesonistă


Este nevoie de peste 50.000 de semnături, pentru ca Guvernul să ia în seamă problema timişorenilor.  

“De această campanie de strângere de semnături se vor ocupa voluntari, dar fi făcut profesionist. Se vor strânge semnături la concerte, la teatre şi la alte evenimente, dar şi pe stradă. Va exista şi un site. Este foarte important acest lobby. Avem exemplul celor 16.000 de semnături, pe care le-am strâns pentru sala Capitol. Acum vrem să strângem peste 50.000 semnături. Guvernanţii nu pot spune nu unei astfel de cereri, iar Timişoara merită asta
”, a spus Ioan Coriolan Gârboni, preşedintele Fundaţiei FACT.

Semnăturile vor fi depuse la Guvernul României, care ar trebui să se sensibilizeze şi să aloce de urgenţă fonduri pentru ridicarea Corpului B al spitalului de copii.

“Pe lângă problema retrocedării, pe care există şanse mici să-l câştigăm în instanţă, există problema pavilioanelor, care crează foarte multe probleme. Soluţia este construirea unui Corp B. Lucrările au început acum zece ani. Este săpată fundaţia (FOTO). În perioada următoare vom trece la faza de proiectare. Însă efortul oraşului nu este îndeajuns. Astfel rămâne solţia sprijinului financiar de la Guvern. Pentru asta e nevoie de o campanie de sensibilizare a Guvernului. Noi vom fi primii care semnează petiţia”, a declarat Sorin Grindeanu, viceprimarul Timişoara.



Cu incubatorul pe stradă


În clădăire care au fost retrocedate funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, cu Compartimentele de Anestezie şi Terapie Intensivă, dar şi ORL şi Oftalmologie.

Chiar dacă nu ar fi existat problemele cu clădirile retrocedate, spitalul ar fi trebuit reînnoit, pentru că era împărţit în mai multe pailioane, iar pacienţii erau nevoiţi să se plimbe dintr-o clădire în alta, despărţite de liniile de tramvai.

“Copii care trebuie să vină la radiologie erau nevoiţi să treacă peste liniile de tramvai, indiferent că e iarnă, cu minus 10 grade, sau vară, cu plus 40 de grade. Pentru analizele de laborator ei trebuie duşi după colţ, copiii mici fiind duşi în incubatoare”,
a mai spus Adam.

Conform proiectului, Corpul B va avea demisol, parter şi şase etaje. În Corpul B urmează să funcţioneze atât secţiile din clădirile retrocedate, cît şi Neonatologia, Radiologia şi Laboratorul de Anatomie Patologică.

Spitalul de copii "Luis Ţurcanu"
Fundaţie spital Louis Ţurcanu
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite