Vis împlinit în casa ridicată de voluntari din companii la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două fete şi patru băieţi împart, de aproape o lună, căminul pe care l-au visat întreaga viaţă. Fundaţia „Pentru Voi" a inaugurat la Timişoara prima locuinţă protejată ridicată special pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe.

Alina are 27 de ani, este fan „Poli" Timişoara, iar de mai bine de o lună şi-a mutat mingile de fotbal, brichetele cu echipa favorită, câţiva ursuleţi de pluş şi două iconiţe pe pervazul ferestrei din camera la care a visat de când se ştie. Camera e curată şi aerisită, iar pereţii ei sunt vopsiţi în culori calde. „Fac curăţenie în fiecare zi. Îmi place să am camera curată şi aerisită. E camera pe care n-am avut-o niciodată", spune Alina, mândră că niciun fir de praf nu şi-a făcut loc până acum în spaţiul pe care îl numeşte, fără să stea pe gânduri, „acasă". Acolo şi-a dus şi cele patru tricouri cu „Poli" Timişoara, pe care le păstrează cu sfinţenie şi le arată oricui o vizitează.

Alina iubeşte voleiul şi baschetul, i-a văzut pe stadion pe jucătorii de la BCM Elba, dar cel mai mult îşi doreşte să-i vadă într-un cantonament pe fotbaliştii alb-violeţi şi să îl întâlnească pe antrenorul Ovidiu Sabău. „Am pasiunea asta de la tăticu. Tăticu juca fotbal, dar s-a accidentat când eram mică. A murit şi am rămas eu cu mama", spune Alina, care face primii paşi spre o viaţă independentă în Casa Cristian, pe care o împarte cu cinci colegi, cu toţii beneficiari ai Fundaţiei „Pentru Voi".

Cei şase „chiriaşi" au camere individuale, cu excepţia singurelor fete ale casei, Alina şi Sorina, care împart acelaşi pervaz de fereastră. Cu toţii se întâlnesc în bucătăria comună sau în camera de zi, dar şi la cumpărăturile pe care sunt încurajaţi să le facă singuri, sau la centrele „Pentru Voi", unde muncesc şi îşi petrec câteva ore bune. „Sunt fraţii pe care nu i-am avut niciodată. Aici e familia mea. Mă simt ca acasă", spune Alina despre vecinii săi.

Solidaritatea bate criza

Casa Cristian a fost construită cu ajutorul a 500 de voluntari, care au lucrat cot la cot pentru a crea un loc în care independenţa se învaţă nestingherită de certificate medicale. La construirea casei a contribuit şi Alina, care a bătut cuie şi a învăţat să vopsească, fără să-şi imagineze că lucrează la viitoarea sa locuinţă. „Am învăţat să bat cuie şi să vopsesc de la un meşter. Nici nu m-am gândit că aici o să fie camera mea, pe care n-am avut-o niciodată", spune Alina.

„Casa Cristian este rezultatul eforturilor conjugate ale unor organizaţii diferite ca misiune, autorităţi, companii, cetăţeni ai Timişoarei. Toţi împreună am reuşit să dăm o şansă de a trăi decent celor şase beneficiari ai casei. Este o dovada că solidaritatea poate învinge efectele crizei financiare asupra serviciilor sociale", a declarat Laila Onu, director al Fundaţiei „Pentru Voi".

4.468 de persoane cu dizabilităţi intelectuale există în județul Timiș, conform statisticilor ANPH. Doar 20 dintre ele beneficiază de locuinţe protejate. Până la construirea Casei Cristian, în România nu a existat nicio locuință adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale severe.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite