INTERVIU Prima multinaţională din Banat caută ingineri pentru revoluţia 4G de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţi de facultate şi specialişti telecom sunt vânaţi de Alcatel-Lucent pentru a dezvolta o platformă Long Term Evolution (LTE) prin intermediul căreia operatorii de telefonie vor putea să ofere internet mobil la viteze de peste 100Mbps.

Alcatel-Lucent a anunţat că recrutează ingineri la Timişoara pentru a răspunde nevoilor operatorilor interesaţi de tehnologia de comunicaţii din generaţia a patra (4G). Câţi oameni vor fi angajaţi ?

De la începutul anului, numărul de ingineri români care lucrează la dezvoltarea serviciilor 4G sau Long Term Evolution (LTE) a crescut de la 20 la 180, iar ţinta pentru finele anului este ca grupul LTE din Timişoara să ajungă la 250 de persoane.

Cât de pregătiţi sunt inginerii din Timişoara să dezvolte tehnologie 4G?

Apreciem la inginerii din Timişoara setul de cunoştinte tehnice, preocuparea pentru autoperfecţionare, cunoştinţele de limbi străine, seriozitatea şi rigoarea. Alcatel-Lucent îi va sprijini pe noii angajaţi în asimilarea soluţiei LTE cu o serie de cursuri teoretice dezvoltate şi organizate împreună cu Alcatel-Lucent University, sesiuni teoretice şi practice alături de colegi din Centrele de R&D din SUA şi Franţa, precum şi instruire practică la locul de muncă.

Cât de pregătiţi sunt absolvenţii de facultate pentru a dezvolta tehnologia 4G? Ce le va fi de folos, din ce au învăţat pe băncile facultăţii, şi ce vor învăţa în cadrul sesiunilor de instruire din cadrul companiei?

Pentru a putea face parte din echipa LTE a Alcatel-Lucent, absolvenţii de facultate trebuie, în primul rând, să dovedească cunoştinţe solide în TCP-IP (transmission controller IP); Voice-over IP şi a sistemului de operare Linux. De asemenea, ei trebuie să demonstreze dorinţa de a învăţa şi interes spre noutăţile din tehnologie, precum şi capacitatea de a deprinde cât mai repede informaţii, inclusiv despre tehnologia 4G.  Practic, absolvenţii vin cu principiile de bază din telecom (transport de date, IP, reţele de comunicaţii şi telecomunicaţii), iar împreună construim competenţe în soluţia LTE a Alcatel-Lucent printr-o serie de cursuri teoretice şi practice.

În ce constă soluţia dezvoltată de Alcatel-Lucent şi care va fi contribuţia echipei din Timişoara?

Alcatel-Lucent are o soluţie LTE ce îmbunătăţeşte calitatea serviciului, face posibilă trecerea de la reţele 2G/3G către 4G foarte usor, folosind la maximum echipamentele existente în reţeaua operatorului, dar şi implementarea soluţiei 4G pentru operatorii nou intraţi pe piata. Solutia este eficientă din punct de vedere al consumului de energie şi al emisiilor de carbon. Prin intermediul centrului din România, Alcatel-Lucent participă, pentru prima dată, la dezvoltarea software a celor mai importante componente din tehnologia LTE. Pe lângă activitatea de dezvoltare, inginerii din acest centru sunt responsabili de integrarea, testarea si validarea aplicaţiilor software înainte ca acestea sa fie livrate clienţilor. Centrul R&D din România oferă suport pentru clienţi la nivel global, precum şi pentru furnizori de servicii în activităţi de testare derulate în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) şi este implicat în coordonarea şi realizarea câtorva din cele 50 de teste la client pe tehnologia LTE în desfăşurare la nivel global.

Sunt utilizatorii pregătiţi să folosească tehnologia 4G?

În tehnologia 4G se concentrează multe dintre inovaţiile acestui domeniu. În ţările occidentale, din ce în ce mai mulţi tineri sunt membri activi ai reţelelor sociale şi accesează o serie de aplicaţii online de pe telefonul mobil. Câteva dintre aplicaţiile posibile prin tehnologia Long Term Evolution (LTE) sunt descărcarea super-rapidă a fişierelor video pentru TV HD sau jocurile video interactive la viteză foarte mare.

LTE este opţiunea unui număr mare de operatori. Cum rămâne cu WiMax? În ce fel este influenţată dezvoltarea WiMax de LTE?

Standardul LTE a specificat de la început modul de lucru cu tehnologiile deja existente permiţând oferirea serviciilor de transfer al legăturilor de date de la o reţea LTE către  CDMA, GSM, W-CDMA, WiMAX şi invers fără întreruperea serviciilor. WiMax nu se adresează operatorilor consacraţi, fiind o soluţie de nişă implementată în funcţie de nevoile pieţei. Alcatel-Lucent a decis să se concentreze pe tehnologiile noi, cum ar fi IP şi LTE, pentru a fi lider într-o solutie LTE end-to-end viabila.

Când ne putem aştepta să avem servicii 4G implementate la scară largă în România?

Implementarea serviciilor 4G în Romania va fi determinată de cerere şi ofertă. Utilizatorii finali vor, peste tot în lume, viteză din ce în ce mai mare de transfer, bandă mai largă, aplicaţii din ce în ce mai complexe. Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite este un semnal - în ceea ce priveşte comunicaţiile - a ceea ce se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat în restul lumii. Operatorii trebuie să ţină pasul cu aceste cerinţe. În acest moment suntem implicaţi în testarea tehnologiei LTE în Republica Moldova, la Orange Moldova. Tehnologia există deja, terminalele se dezvoltă, iar frecevenţa este ceva ce nu ţine de operatori sau de furnizorii de soluţii, ci de autorităţi, dar cererea pieţei va alinia toate aceste premise. Centrul de la Timişoara şi expertiza inginerilor români dovedită în proiecte internaţionale pentru cei mai mari operatori globali din Statele Unite sau din Europa va fi disponibilă în momentul în care operatorii locali de telefonie vor lua în calcul implementarea LTE în România.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite