Second-hand-urile au luat locul magazinelor de lux în centrul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hainele second-hand au luat locul produselor de fiţe
Hainele second-hand au luat locul produselor de fiţe

În regiunea de Vest, criza economică dă peste cap planurile afaceriştilor de carieră. Comercianţii de produse de lux au pus lacătul pe uşă, iar în locul lor s-au instalat magazine cu produse la mâna a doua, situaţie de neconceput în urmă cu doi ani, când pentru aceste spaţii se plăteau chirii exorbitante.

Fâşia Gaza s-a mutat în centrul Timişoarei. Dacă până anul trecut magazinele cu haine de 10 lei importate din China, shaormeriile sau magazinele second-hand se concentrau în zona pieţei Aurora sau în cea a bazarelor, iată că acum buricul târgului timişorean s-a tranformat într-un imens talcioc. Principala vinovată pentru situaţia creată este criza financiară care a scăzut considerabil preţurile la chirie şi i-a gonit pe comercianţii de produse de lux în centrele comerciale mari, unde au şanse mai mari de a-şi vinde marfa. Magazinele second hand şi-au făcut apariţia în centru. Acestea se bazează pe un rulaj mare de produse, iar second hand nu mai înseamnă un loc urât, neplăcut mirositor.

Bistrouri în loc de restaurante

Tendinţa pe piaţa imobiliară este de a se adapta condiţiilor actuale, iar acolo unde este cerere, este şi ofertă. „Foarte probabil aceste modificări sunt generate de obiceiurile consumatorilor pe fondul crizei. Magazinele scumpe tind să se concentreze în mall-uri, iar în locul lor apar afaceri adaptate condiţiilor de criză. Au apărut foarte multe cafenele, fast-food-uri, magazine second hand, buticuri, în general afaceri de familie", a explicat Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro

Chiriile reduse la jumătate faţă de anii trecuţi a făcut ca tot mai multe restaurante din centrul oraşului să dispară, iar locul lor să fie luat de bistrouri şi de fast-food-uri. Piaţa Unirii este un exemplu concret în acest sens. În locul unei cafenele de fiţe a apărut acum un bistro cu sanwich-uri calde, care costă între 5 şi 8 lei şi nu duce deloc lipsă de clienţi. Chiriile spaţiilor comerciale au coborât aici la 25-45 euro/mp, spre deosebire de 50-100 euro/mp sau chiar mai mult.

Chinezării de 10 lei

Centrul Devei este din punct de vedere comercial un melanj între opulenţa ofertelor vestimentare de lux, „hand made" şi magazinele care vând haine la mâna a doua. Ritmul în care acestea din urmă prosperă, datorită preţurilor extrem de mici, nu a fost de natură să dea lovitura de graţie  shop-urilor cu vestimentaţie nouă, de marcă. Devenii, deşi preferă să cumpere cu 50 de lei  o plasă plină de haine purtate, au resurse să lase la casă chiar şi 120 de lei pentru a-şi primeni garderoba cu un „t-shirt" nou şi branduit.  În Arad, marile lanţuri de electrocasnice au renunţat la chiriile exorbitante şi s-au mutat în centrele comerciale de la periferie. Locul acestora a fost luat de către magazinele cu marfă second hand sau de către comercianţii de marfă ieftină, de provenienţă chinezească, unde produsele costă doar 10 lei. (Claudia Adjudeanu, Adrian Sălăgean)

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite