Adio, Mile Cărpenişan! Jurnalistul a fost condus pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mile Cărpenişan a fost condus pe ultimul drum
Mile Cărpenişan a fost condus pe ultimul drum

Sute de persoane s-au adunat astăzi să-l conducă pe ultimul drum pe jurnalistul timişorean Mile Cărpenişan. Fie că l-au cunoscut personal, sau doar l-au văzut la televizor, timişoreni şi colegi de breaslă din toată ţara i-au adus un ultim omagiu celui care a reuşit să aducă povestea unei lumi întregi în casele românilor.

Românii nu vor uita niciodată transmisiunile acestuia din Iugoslavia, pământ atât de iubit de Mile. "Nu am să înţeleg niciodată cum au trecut atât de repede anii. Parcă mai ieri era 1990 prin Ianuarie. Eram un tânăr proaspăt eliberat din România comunistă şi descopeream Iugoslavia ca pe o minune Parcă prea puţin am fost împreună şi prea repede ne-am revăzut în alte condiţii", spunea jurnalistul pe blogul său www.milecarpenisan.ro, într-un material intitulat "Adio, Serbia".

Deschizător de minţi

Dincolo de profesionalismul lui Mile Cărpenişan oamenii au putut descoperi un suflet mare. Nu a putut fi niciodată indiferent la ceea ce se întâmpla în jurul lui. Un eveniment nu era pentru Mile o simplă relatare, ci o adevărată trăire, care transcedea micul ecran, dovadă şi numărul mare al celor care au ţinut să îi transmită un ultim mesaj deşi nu l-au văzut niciodată. Într-o vreme în care Europa îşi schimba harta, Cărpenişan a fost cel care a pus Antena 1 pe harta televiziunilor de success din România: transmisiunile sale din războiul din Iugoslavia au propulsat postul tv înaintea rivalului Pro TV pentru prima dată. Au urmat războiul din Irak şi cel din Kosovo, revoluţia din Belgrad, răpirea ziariştilor români în Bagdad, tsunami-ul din Indonezia, inundaţiile din Banat şi Moldova.

Dincolo de aparenţe

Departe, dar totuşi atât de aproape de lumea presei, pe care a părăsit-o, dându-şi demisia de la postul Tv Antena 1, Mile Cărpenişan a continuat să fie un jurnalist adevărat pe site-ul său. La scurt timp a reuşit să fie unul dintre cei mai importanţi bloggeri din ţară şi aşa a ajuns prietenul multora dintre cei care există în blogosferă. Poveşti despre timişorean găsim pe aproape toate blogurile, însă cele mai importante sunt chiar în destăinurile sale. Nu s-a sfiit niciodată să se descopere, aşa cum era, în faţa lumii întregi ,deşi, la prima vedere, mulţi erau intimidaţi de el. "România a trecut de la democraţia originală la capitalismul flegmatic. Şi uite aici credeam că o să mă potrivesc şi eu în peisaj. Şi în ziua de azi lumea spune despre mine că sunt arogant sau flegmatic".

Vidimo se, brate!

Mile era, după cum el însuşi se descria, asemeni unui om de zăpadă, dornic să aducă zâmbetul tuturor celor din jurul său, cu o inimă mare şi caldă, cum numai apropiaţii lui au putut să o descopere. Pentru ceilalţi, jurnalistul şi-a scris singur epitaful .
"...să nu fiu deloc complicat. Să mă poata face şi desface oricine din trei bulgări rostogoliţi. Să am curul mare pieptul potrivit şi capul ca o bilă. Să mă mulţumesc cu o oală pe post de pălărie, un morcov să-mi fie nas şi două bucăţele de cărbune ce odată au fost jeratec să îmi stea pe post de ochi. Aş vrea să fiu un om de zăpadî. Aş vrea să se bucure toţi copiii în jurul meu, să stârnesc zâmbetele bunicilor lor şi părinţilor ce odată au fost copii. Aş vrea să fiu un om de zăpadă pentru că trăiesc într-o ţară plină de ură faţă de orice mai puţin faţă de oamenii de zăpadă. Nu mai vreau să fiu din carne şi oase pentru că alea se strică cu timpul. Mai mult sunt atacate mereu şi urâte gratuit pentru ca aşa e cică "firesc" în ţara asta cenuşie. E ţara în care e bine să fiu om de zăpadă. Atunci cu siguranţă voi vedea multe zâmbete şi sunt convins că nu mă va deranja nimeni. Păi ce nu aveţi dovada? Cine s-a preocupat vreodată serios să cureţe zăpada? Nimeni. Aşa că eu voi putea să rămân liniştit şi să nu provoc griji prin simpla-mi existenţă până la primăvară. Cine s-ar îngrijora pentru un biet om de zăpadă? .... iar apoi când vine primăvara aş vrea să mă topesc şi să devin apă. Să se scalde toţi copiii în ea şi să se bucure să se bălăcească şi bunicii da şi părinţii ce odata au fost şi ei copii...".  O vorbă a stat pe buzele tuturor celor care l-au iubit: Mile, vidimo se, brate!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite