Munca sezonieră este gură de aer pentru şomerii crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofertele pe perioadă determinată ale străinilor sunt variate, dar salariile sunt mai mici. Joburile propuse de angajatorii de peste hotare sunt căutate de şomerii bănăţeni, chiar dacă sunt valabile doar câteva luni.

Sezonul cald a venit cu mai multe joburi pentru timişorenii care nu au un loc de muncă. O schimbare în bine s-a simţit şi în ceea ce priveşte rata şomajului din Timiş. După ce acesta a atins o cotă de 4,57 la sută, spre finalul lunii martie a început să scadă.

Conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Timiş, motivul pentru care acest lucru s-a întâmplat este dezgheţarea sectorului sezonier. În acest segment, cele mai atractive oferte vin, la fel ca întotdeauna, din partea străinilor.

„Se deschide sezonul şi angajatorii de dincolo încep să recruteze personal”, a spus George Drăgan, reprezentant al unei firme de recrutări din Arad.

Salarii mici, oferte puţine


În topul domeniilor în care se fac angajări pe perioade limitate se află serviciile. „Acum se caută foarte mulţi ospătari, bucătari, recepţioneri pentru că merg bine restaurantele şi hotelurile, în zone turistice”, a mai spus recruiterul.  La fel de bine cotaţi sunt cei care vor să lucreze în domeniul agricol. Ca o noutate pentru acest an, ţările nordice caută ingineri cu studii superioare în agricultură pentru stagii. „Salariul pentru un inginer cu studii superioare, cunoscător de limba engleză, care merge în Danemarca, este undeva la 1.300 de euro pe lună”, a spus Simona Potîng, consilier Eures.

Cu toate acestea, criza financiară a afectat şi salariile oferite de angajatorii străini, dar şi cererea de personal. „Faţă de anii trecuţi sunt mai puţine oferte. În plus, salariile sunt mai mici decât în perioada anterioară”,  a mai spus George Drăgan. Totuşi, pentru  binecunoscutele joburi de baby-sitter sau îngrijitori de bătrâni ofertele sunt numeroase, chiar dacă pentru o săptămână de muncă acum se primeşte şi cu 20 la sută mai puţin ca înainte.

Şomerii oferă disponibilitate maximă


Chiar dacă nu sunt calificaţi pentru a munci într-un anume domeniu, timişorenii nu se feresc să se intereseze de orice fel de loc de muncă. „Nu contează, trebuie să supravieţuim. Te zbaţi să munceşti în orice domeniu şi în orice ţară. Aş pleca şi dincolo să lucrez orice”, a spus Marcu Oprescu, de 29 de ani, şomer.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite