Imobiliarele din Timişoara sunt puse pe roţi de programul „Prima Casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele efecte ale implementării programului au început să se observe în plină criză . „Prima Casă” împinge de la spate tranzacţiile din domeniul imobiliar care au loc în Timişoara şi generează fenomene noi pe piaţă.

Piaţa imobiliară din capitala Banatului depinde în mare parte de interesul crescut al timişorenilor pentru achiziţionarea unei locuinţe prin Programul Guvernamental „Prima Casă”. Reprezentanţii băncilor spun că timişorenii riscă să se înscrie în program, împrumutând chiar şi sume care ajung la 50.000 de euro. „La programul  «Prima casă» dobânda este mai mică decât la un credit standard”, a spus Octavian Nicolaescu, reprezentant al unei sucursale BRD.

Au ieşit din stand-by

Un prim fenomen demn de menţionat care a apărut în lumea dezvoltatorilor imobiliari este faptul că, după luna februarie, care s-a caracterizat prin foarte puţine vânzări, acum tranzacţiile sunt mai dese. „Cererea există, paradoxal, mai mare. La o rată de trei, patru întâlniri se materializează un contract”, a spus Ştefan Bulăcel, consilier vânzări în cadrul Wert.

Experţii de pe piaţă consideră fenomenul explicabil prin prisma accesibilităţii la programul „Prima Casă”. „Cauza principală este tocmai acest program. Dacă băncile nu oferă credite, oamenii nu au bani şi dacă oamenii nu au bani, nu există cumpărători”, a explicat George Mierluţ, reprezentant Sedako Imobiliare.

Preţurile de pe piaţă nu au scăzut însă suficient de tare ca să fie accesibile în afara Programului Guvernamental. „În principiu, se vinde puţin şi din puţinul ăsta, cea mai mare parte e prin program. Dacă dai la o parte asta, restul tranzacţiilor nu sunt semnificative”, a comentat Cristian Orgonaş, economist.

Un alt efect al implementării programului este faptul că acesta ar putea influenţa o creştere a preţului imobilelor. „Cei care au vândut apartamente în blocuri noi s-ar putea să profite. Dacă va fi o creştere de preţuri, va fi făcută de cei care speculează programul «Prima Casă»”, a explicat George Mierluţ.

Blocurile vechi, ignorate

Proprietarii blocurilor vechi nu se pot bucura de prea multe tranzacţii din cauza diferenţei mici între preţul unui apartament nou şi cel al unuia vechi. „Apartamentele noi în Timişoara sunt mai mici şi se încadrează perfect în program, de aceea e normal să fie preferate”, a mai spus Cristian Orgonaş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite