TIMP LIBER: „Noapte bună copii!“ la librăria Cartea de nisip cu Radu Pavel Gheo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Pavel Gheo îşi lansează volumul în Timişoara. Scriitor, traducător, redactor de carte şi eseist, Radu Pavel Gheo a pregătit o nouă carte pe care o va prezenta cititorilor timişoreni. În weekend mai suntem invitaţi la Teatrul Thespis, Muzeul de Artă, Operă, Filarmonica Banatul şi nu numai.

„Este vorba, în esenţă, de o gaşcă de prieteni din copilărie, patru prieteni, o fată şi trei băieţi, şi de destinele lor plecând de la adolescenţă la maturizare, ce se alege de ei. Ideea de bază este ce se întâmplă cu noi când creştem mari, ce se alege de idealurile noastre, dacă devenim buni sau răi“, aşa îşi descrie scriitorul Radu Pavel Gheo cel mai recent volum al său, publicat la Editura Polirom. „Noapte bună, copii!“ urmăreşte patru poveşti de viaţă prinse între mai multe tărâmuri, unele ale făgăduinţei, altele definite pur şi simplu ca fiind „acasă“. Gheo şi soţia sa au plecat în anul 2001 în America, după ce au câştigat la „Loteria vizelor“, a lucrat într-un KFC şi într-o librărie imensă. După un timp, când şi-au dat seama că nu se potrivesc în peisajul american, cei doi s-au întors în Timişoara.

În prezent, Radu Pavel Gheo este traducător şi redactor la Editura Polirom, iar în timpul liber, mai exact la două ore târzii din noapte, scrie. Mărturiseşte că i-ar plăcea să fie rentier, pentru a putea compune în voie, şi adaugă că după ce a văzut America şi-a dat seama că este european prin definiţie. „Aş putea trăi în orice ţară din Europa, pornind de la Bulgaria, Ungaria, Serbia, până la ţările nordice. În America e o altă cultură, sunt dezvoltaţi în altă direcţie. Deşi nu e o ţară rea, e o ţară foarte bună, o ţară mai corectă, mai morală. Dar pe de altă parte e mai greu de trăit în ea pentru că, individual, omul e acolo mai degrabă un mecanism şi mai puţin un om cu problemele lui personale cum e în Europa. Aici mai degrabă munceşti ca să trăieşti, în timp ce în SUA trăieşti ca să munceşti“, a explicat autorul.

Printre volumele publicate de scriitor se numără „DEX-ul şi sexul“, dar şi „Adio, patria mea cu î din i, cu â din a“. Toţi cei care vor să se întâlnească cu Radu Pavel Gheo sunt aşteptaţi în această seară, de la ora 18.00, la librăria „Cartea de nisip“. La discuţii vor mai lua parte Adriana Babeţi, Cornel Ungureanu şi Robert Şerban.

Ştiri de weekend

Rembrandt la Muzeul de Artă

Expoziţia „Rembrandt misticul – oglindit în gravura sa“ poate fi admirată la Muzeul de Artă din Timişoara, unde sunt prezentate peste 100 de gravuri. Expoziţia va putea fi vizitată până la finele lunii iunie.

Spectacol „Ingrid“ la Teatrul Thespis

Actorii Teatrului Studenţesc Thespis din Timişoara reiau duminică spectacolul „Ingrid“, de Salahhe. Evenimentul are loc de la ora 19.00. Cei care ratează reprezentaţia de duminică pot urmări piesa pe 13 sau pe 20 iunie.

Wagner pentru cunoscători
Filarmonica „Banatul“ din Timişoara prezintă în această seară, de la ora 19.00, un concert condus de Cristian Florea. Din program face parte Uvertura la Opera „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg“ de Richard Wagner.

Recomandări

„Troc ADhoc“, schimburi de obiecte şi voie bună




Asociaţia „Cloud Factory“ şi grupul „Freecycle“ din Timişoara invită timişorenii la un eveniment special care are loc astăzi pe Strada Artelor, în apropiere de Piaţa Unirii, între orele 14.00 şi 16.30. Organizatorii propun tranzacţii colorate şi personale, care să elimine banii din relaţiile interumane. După cum este anunţat pe afiş, „Troc ADhoc“ nu este târg de vechituri, piaţa second-hand sau afacere. Obiectul pe care îl aduci îl vei putea schimba cu altul care îţi place mai mult“.

„HaiFest“ pentru liceenii din Timişoara
Liceenii timişoreni se întâlnesc sâmbătă la Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga“ pentru o competiţie a culturii. De la pictură la fotografie, de la muzică la teatru, de la dans la dezbateri, arta sub toate formele ei va fi reprezentată prin tinerii liceeni timişoreni. Scopul principal al evenimentului este implicarea tinerilor în activităţile culturale, precum şi promovarea tinerelor talente. De asemenea, prin intermediul acestui festival se doreşte integrarea artei în diferite locuri din spaţiul urban.

„Traviata“, pe scena Operei din Timişoara

Timişorenii care vor să îşi petreacă seara de duminică într-o companie aleasă sunt aşteptaţi de la ora 19.00 la Opera Naţională, pentru a urmări „Traviata“. Opera în trei acte de Giuseppe Verdi va fi prezentată sub conducerea muzicală a lui Davin Crescenzi. Din distribuţie fac parte Ştefania Ştefan, Cristian Rudic, Octavian Vlaicu, Ciprian Roman şi Florin Belean. Spectacolul va fi cântat integral în limba italiană şi titrat în limba română. Vor participa corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale din Timişoara.


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite