Proprietarii de clădiri istorice acuză: termopanele penale au apărut din cauza primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii care au montat geamuri din plastic pe clădirile istorice riscă dosare penale şi amenzi drastice. Proprietarii susţin însă că vina pentru situaţia creată îi aparţine primăriei, care nu i-a informat că imobilul lor este monument istoric.

Poliţia Comunitară din Timişoara a declanşat o amplă campanie de inventariere a lucrărilor ilegale la clădirile istorice. Cele mai multe lucrări în afara legii se referă la montarea geamurilor termopan cu tâmplărie din plastic. Fenomenul a luat o atât de mare amploare în Timişoara încât poliţiştii au constatat că din 200 de clădiri verificate, 100 au lucrări făcute ilegal.

Primăria a început deja să trimită notificări către proprietari să intre în legalitate pentru că altfel se vor alege cu dosare penale. Un proprietar de clădire istorică din Timişoara care are geamuri termopan la apartament şi care a vrut să-şi păstreze anonimatul este în culmea disperării după ce a vrut să întreţină clădirea şi este privit ca un infractor.

Lipsă de informare

Timişoreanul susţine că principala cauză pentru care s-a ajuns în această situaţie este lipsa de informare din partea primăriei. În susţinerea declaraţiilor sale, proprietarul invocă Legea Monumentelor care prevede într-unul din articole următoarele: „Calitatea de monument istoric este marcată obligatoriu pe bunul imobil printr-un însemn amplasat de reprezentanţii primăriei”.

„Am preluat apartamentul de la bunicii mei. Geamurile erau putrede. Am renovat apartamentul şi am pus geamuri termopan de cea mai bună calitate. Dacă la momentul respectiv eram înştiinţat în scris prin plăcuţa de pe imobil, am fi montat din lemn pentru că ar fi fost mai convenabil şi pentru noi”, a spus timişoreanul. Reprezentanţii primăriei nici nu vor să audă astfel de scuze.

Există o listă cu clădirile istorice şi ele sunt clădiri istorice, indiferent că sunt inscripţionate sau nu, pentru că sunt în lege. Necunoaşterea legii nu te scuteşte de răspundere”, a spus şeful Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Timişoara, Aura Junie.


„Vreau să ştiu cum se reabilitează corect clădirile istorice din Timişoara“.
Patricia Table, medic rezident

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite