PORTRET: Paul Mocanu îşi trăieşte viaţa pe portaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 22 de ani, tânărul a ajuns să aibă un venit lunar stabil prin intermediul site-urilor pe care le-a ridicat de la zero.

Profil:

Născut. 18.02.1988
Studii. Student în anul III Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, UVT
Experienţă. De patru ani web designer
Familie. Necăsătorit

Pe când alţi tineri descopereau celebrul program Mirc, Paul Mocanu învăţa primele elemente HTML. Pasiunea pentru internet şi calculatoare i se datorează uneia dintre profesoarele din şcoala generală. Tânărul a avut norocul să înveţe la o şcoală bună, unde cabinetele de informatică aveau toate dotările necesare.

Nu se uită în spate

De la crearea de simple programe de adunare şi scădere, până la jocuri digitale de X şi O, timişoreanul a ajuns ca în prezent să se ocupe de unele dintre cele mai importante website-uri şi portaluri de muzică şi IT&C. Nu a fost uşor, dar succesul de care se bucură în prezent a meritat sacrificiile.„Nu regret mai nicio decizie luată. Poate că am greşit, dar mi-am făcut un obicei să nu mă mai uit în spate. Am greşit, poate că am mai şi supărat oameni, mi-am cerut scuze şi dacă nu a fost posibilă remedierea greşelii, atunci am trecut mai departe. Ştiu că am descoperit primul calculator pe când eram în şcoala primară. Era un Pentium I amărât, dar în acele vremuri a reuşit să mă fascineze. De la desene în Paint şi jocuri simpliste am ajuns să programez programe simpliste. Am vrut să îmi dovedesc faptul că pot mai mult de atât”, spune Paul Mocanu. În vremea liceului s-a specializat în webdesign şi programare, iar primul site oficial creat de el a fost al afacerii conduse de mama lui. A trăit o vreme şi în Spania, unde a învăţat noi elemente pentru hobby-ul transformat în business. „Spaniolii gândesc total diferit faţă de români. Am avut ocazia să învăţ câteva lecţii de viaţă acolo”, adaugă Paul Mocanu. În patru ani de zile, studentul a creat nu mai puţin de 78 de website-uri pentru afaceri de familie, dar şi branduri regionale.

Tainele Rasdaq

Tot mai interesat de web, tânărul descifrează tainele tranzacţiilor Rasdaq. „Nu e atât de greu pe cât mă aşteptam. Şi chiar se câştigă sume frumuşele. Partea cea mai amuzantă e că tot de pe internet afli trucuri despre tranzacţii. Ba chiar ţi se explică fiecare pas în parte. Evident, găseşti şi o listă a lucrurilor pe care trebuie să eviţi să le faci”, conchide webdesignerul. În prezent, tânărul timişorean se pregăteşte pentru o nouă incursiune în Spania, unde a decis să investească banii câştigaţi până acum.

Paul urmează să fie unul dintre cei mai tineri patroni de discotecă. La finalul toamnei se va reîntoarce în România cu un scop clar: vrea să îşi înfiinteze o companie cu care să câştige o piaţă cât mai mare din comenzile pentru site-uri şi portale web.

Întrebări şi răspunsuri

Cum arată programul tău zilnic?
Nicio zi nu seamănă cu alta. E un lucru bun, în sensul că nu te plictiseşti niciodată. Ziua începe la zece dimineaţa, iar somnul intervine târziu după miezul nopţii. Evident, că nu rezist fără cafea şi ţigări. În plus, energia vine tot de pe net urmărind tot soiul de fapte amuzante postate pe youtube.
Care e diferenţa dintre mediul online românesc şi cel din afara ţării?
Diferenţele cele mai semnificative sunt în nivelul de salarizare. Eu am ales să nu mă alătur vreunei companii tocmai din cauza condiţiilor de muncă slabe. România stă mai bine decât celelalte state membre ale Uniunii Europene prin ingeniozitatea webdesignerilor şi programatorilor.

Ce-i place
„Nu îmi place că statul ne fură prin taxe şi impozite nesimţite, care apar peste noapte. Nu îmi place să dau mită sau atenţii. În acelaşi timp, îmi place ca atunci când împrumut bani să îi primesc înapoi la timp. Evident, nu întotdeauna se întâmplă aşa”.

Ce nu-i place
„Îmi place să fiu respectat de oameni, la fel cum procedez şi eu. E plăcut să nu îţi începi dimineaţa devreme, să mergi la facultate, după care să te axezi pe ceea ce îţi place: calculatorul. Cred că meseria de webdesigner e cea mai frumoasă din lume”.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite