PORTRET: Daciana Cuc face produse unicat din argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanca va reprezenta România, alături de încă două persoane, în cadrul „Nopţii Muzeelor”, care se desfăşoară în aceste zile la Praga.

Profil:

Născută: 3 iunie 1982, Petroşani
Studii: Facultatea de Arhitectură
Familie: Necăsătorită

Produsele unicat confecţionate din argint cuceresc tot mai mult publicul din România, iar cei care confecţionează aceste produse au reuşit să îşi creeze, în ultimii ani, un public fidel. Timişoreanca Daciana Cuc, absolventă a Facultăţii de Arhitectură, a reuşit să-şi transforme pasiunea într-o afacere, reuşind să vândă sute de produse confecţionate din sârmă de argint sau sârmă argintată.

„Este vorba despre inele, cercei, brăţări şi coliere, toate unicat sau de serie limitată. Ele sunt confecţionate din sârmă argintată, produsele finite fiind mai puţin costisitoare. Cele din sârmă de argint au un preţ dublu”, a povestit Daciana Cuc.

Tânăra şi-a descoperit pasiunea pentru crearea obiectelor unicat în urmă cu câţiva ani, când a început să confecţioneze diverse podoabe pentru prietene şi cunoscuţi, care au încurajat-o să-şi transforme pasiunea într-un job unde să fie şi patron, şi angajat. „Totul a început dintr-o joacă. Apoi mi-am propus să încerc să transform totul într-o afacere. Am început să comand materie primă din Germania şi apoi din America, pentru că atât sârma argintată, cât şi cea din argint, au o calitate mult mai bună decât cea găsită pe piaţa din România, iar când faci muncă migăloasă ai nevoie de materie primă de calitate”, a mai spus tânăra. Concurenţa pe această linie este destul de redusă, pentru că majoritatea meşterilor lucrează cu aur în România.

„Este o pasiune care presupune multă răbdare. La o piesă pot să lucrez câteva ore sau chiar o zi, în funcţie de complexitate”, a mai spus Daciana Cuc. Ea a participat la o mulţime de festivaluri din ţară, unde şi-a vândut marfa şi spune că în funcţie de perioadă şi de vadul comercial, se pot face bani frumoşi.

„Am fost selectată de Institutul Cultural Român ca să reprezint ţara noastră la «Noaptea Muzeelor» de la Praga. Voi merge acolo cu peste 20 de piese unicat. Fac produse care pot să coste între 15 şi 150 de lei, iar pentru cele din argint pur, preţul este dublu”, a mai spus tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Unde se caută produsele unicat?
Cel mai bine se caută pe Internet. Eu am un site, unde am primit foarte multe comenzi, pentru că un produs bun are parte de o reclamă virală. Oamenii care apreciază ceea ce faci îţi fac cea mai bună reclamă.
De ce nu lucrezi ca arhitect?
Deşi am absolvit Facultatea de Arhitectură, nu cred că rezist să fac faţă birocraţiei infernale pe care o presupune acest job.
Pentru clienţii străini care vin în România trebuie să pui totul la punct, iar birocraţia din România, care trebuie „unsă”  în permanenţă, este prea sufocantă pentru mine.

Ce-i place

„Îmi plac oamenii inventivi, care ştiu să facă bani din orice. În special cei care au o pasiune şi învaţă să scoată bani din acea pasiune. Sunt tot mai mulţi tineri care învaţă să se specializeze pe domenii de nişă şi să îşi câştige banii de la un public restrâns, dar educat.”

Ce nu-i place
„Nu îmi plac lucrurile făcute pe jumătate. Şi nu îmi place nici faptul că românii nu ştiu să vândă ceea ce au. Există atâtea lucruri minunate în ţara asta care pot fi exploatate, însă nimeni nu vrea să le pună în valoare.” 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite