PORTRET: Cristian Haţeg-Turcuş este violistul patriot local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul bănăţean cântă la violă în filarmonică şi a refuzat în mai multe rânduri oferte de a pleca în străinătate, preferând să rămână acasă.

Profil:

Născut: 7 mai 1978, Timişoara
Educaţie: Conservatorul
Experienţă: De peste 20 de ani cântă la violă

Cristian Haţeg-Turcuş face parte dintr-o familie de muzicieni, aşa că alegerea unei cariere în domeniu a fost oarecum inevitabilă. „Am făcut şcoala germană, primele două clase, iar la mijlocul clasei a treia am început muzica, am intrat la mama în clasă, ea fiind învăţătoare. Poate eram un pic mai zurbagiu, a trebuit să aibă grijă de mine. Am învăţat foarte mult cu părinţii mei, tata este profesor de violă, cântă în filamonică, sora mea la fel, o familie de muzicieni. Facultatea tot la Timişoara am făcut-o”, a povestit tânărul instrumentist.

Cristian a studiat întâi pianul, însă a considerat că viola este o opţiune mai viabilă pentru el. „Am făcut pian la început, dar nu puteam să fac mare lucru, decât să devin profesor sau corepetitor. La pian trebuie studiat foarte mult, iar puţini rămân pe scenă. Eu am vrut să fac orchestră, după ce, la un moment dat, am vrut să şi renunţ la muzică”, a explicat Cristi Haţeg.

Turnee şi formaţii

Unul dintre avantajele unui angajat la Filarmonică sau Operă, pe lângă salariul de bugetar, este oportunitatea de a călători în străinătate. „De 11 ani sunt la filarmonică. Am călătorit enorm. Am fost chiar până în Brazilia, sora mea a fost în China. Foarte multe turnee. În Europa au rămas puţine ţări nevizitate. Inclusiv Andorra am văzut-o”, şi-a amintit instrumentistul timişorean.

„Cele mai interesante experienţe sunt orchestrele internaţionale de tineret. Legi prietenii, vezi cum se munceşte, cum oamenii îşi doresc să facă ceva, amatori care plătesc să facă o chestie de care noi de multe ori ne batem joc. Tineret din toată lumea se adună la un loc, iar experienţa nu se poate compara, e total diferit faţă de ceea ce înseamnă o orchestră obişnuită”, a povestit Cristian. Tânărul bănăţean a cochetat şi cu jazz-ul, însă iniţiativa nu a avut viitor. „Am cântat şi într-o formaţie de jazz, care din păcate s-a destrămat. Eu sunt de părere că ar fi avut mare viitor. Era un cvartet clasic, cu instrumente de band, percuţie, chitară bas, xilofon, iar la un moment dat s-a pus problema şi de ceva suflători. Am avut şi ceva turnee, inclusiv în ţară, deşi nu mă aşteptam. În străinătate a fost mai bine pregătit turneul, şi publicul mai mare, iar aici nu prea se aşteptau la cine ştie ce”, a spus Cristi Haţeg-Turcuş.

Acesta a avut oportunităţi de a părăsi oraşul natal, însă a preferat să rămână acasă, din două motive. „Aş pleca într-o altă orchestră, pentru că aici, dacă am avut ceva de învăţat am învăţat, iar dacă nu, nici n-am să mai învăţ. N-aş renunţa total, tot aici m-aş întoarce. Puteam să plec la Bucureşti la un moment dat, puteam să rămân şi în străinătate, de mai multe ori, însă am rămas aici tocmai pentru că iubesc şi ţara, şi Timişoara. E singurul motiv. Şi poate şi pentru că sunt comod şi e bine acasă”, a spus, zâmbind, violistul timişorean.

Întrebări şi răspunsuri

Care este diferenţa între violă şi vioară?
Viola arată identic cu vioara, e doar cu câţiva centimetri mai mare. E un instrument intermediar între vioară şi violoncel. Un instrument de armonie, deşi se poate face şi solistică. Are tot patru corzi, doar că sună ceva mai gros. Un cvartet clasic de coarde este compus din două viori, o violă şi un violoncel.
Ce poate face un violist, în afară de orchestră?
Mă gândesc să plec pe o croazieră. Sper să reuşesc, pentru că nu e foarte uşor, nici să ajungi acolo, nici să cânţi seară de seară timp de şase luni. Nu e o viaţă extrem de plăcută, dar pentru bani, o faci.

Ce-i place
„Îmi place să dansez, să ies în oraş, îmi place viaţa, sunt burlac. Trăiesc după propriile reguli, atâta timp cât nu-i deranjez pe cei din jur. Îmi place viteza, am avut un motor, însă mi l-au furat. Mi-ar fi plăcut să fac sporturi extreme, însă n-am apucat foarte mult, a mărturisit Cristi Haţeg-Turcuş.

Ce nu-i place
Cristian nu suportă ca altcinvea să-i spună ce să facă. „Nu-mi place să se amestece lumea în treburile mele, merg pe principiul «ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face»”, a explicat tânărul violist.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite