PORTRET: Borislav Covali-Lepei, pictorul care se „vinde” pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul plastic se bazează pe mediul online pentru a-şi promova creaţia, iar picturile lui au ajuns în toate colţurile lumii.

Profil:

Născut. 04.08.1980, Timişoara
Educaţie. Facultatea de Arte Timişoara - secţia pictură
Familie. Necăsătorit

La 30 de ani, artistul plastic Borislav Covali-Lepei se consideră un profesionist. Totul a început ca o simplă pasiune, dar care peste ani s-a transformat într-o meserie, iar acum este un mod de viaţă autentic. Timişoreanul se consideră un urmaş al lui Theodor Pallady, cu care interferează în idei. Aspiraţia spre o arhitectură simplă, spre o logică liniară a proporţiilor domină şi arta lui Boris. Specializat în desen, pictura cu ulei, pastel şi tehnici acryl, tânărul artist a ajuns să aibă lucrări expuse în Germania, Marea Britanie, America, Suedia, Canada, precum şi în mai toate regiunile istorice din ţara noastră.

„Ceea ce am ajuns astăzi se datorează în mare parte tatălui meu, de la care am moştenit genele creative. Tatăl meu nu a avut şansa să persevereze, pentru că nu a avut susţinerea necesară. Dacă ar fi ca cineva să întoarcă timpul înapoi, sunt sigur că nu s-ar schimba prea multe. Arta îmi aduce prea multă satisfacţie, chiar dacă uneori e mult prea intelectuală”, spune Borislav Covali-Lepei.

Cum vine inspiraţia

Ca şi în cazul altor artişti, timişoreanul a avut suficiente momente în care inspiraţia l-a lăsat baltă. Oricât de mult şi-ar fi dorit să îşi găsească o muză, Borislav Covali-Lepei a aflat pe propria piele că starea de bine vine odată cu liniştea, iar atunci îşi poate regăsi şi inspiraţia necesară pentru artă. „Am avut ocazia să descopăr că inspiraţia vine şi din momente fericite, dar, în cazul lucrurilor nefericite, ea e uneori mai puternică“, adaugă artistul.

Timişoreanul a descoperit puterea de sugestie şi de mediatizare a internetului. Astfel, de mai mulţi ani, la adresa www.boris-covali.home.ro poate fi găsită o galerie atipică a pictorului, prin intermediul căreia a primit suficiente comenzi de peste hotare. „În zilele noastre, toată lumea are site. De ce nu ar avea şi artiştii pentru a promova bunul gust?”, spune creatorul.

Pentru că trăieşte în secolul vitezei şi al tehnologiei, Borislav Covali-Lepei recunoaşte că pictura are un concurent puternic în aparatele de fotografiat. „Aparatul foto e un utilaj tehnic. Pictura e mai puternică, pentru că nu încarcerează subiectul. Pensula arată subiectul real, iar pictorul, personalitatea cea mai potrivită. Pictura devine astfel vie, chiar dacă poate părea statică”, conchide Borislav Covali-Lepei.

Întrebări şi răspunsuri

Pictura poate fi considerată o meserie?
E greu de răspuns. Pictura e latura creativă a artei. E şi o meserie, dar depinde cum o priveşti. Lumea fără artă nu poate exista. În nomenclatorul meseriilor nu există meseria de pictor, dar noi trecem peste acest lucru şi îmbinăm utilul cu plăcutul.
Un pictor adevărat are nevoie de o facultate?
Din punctul meu de vedere, ar fi nevoie de o facultate. Un artist plastic e mai bine văzut cu cât are mai multe specializări şi cursuri oficiale. Nu cred însă că lipsa unei facultăţi duce la nerecunoaştere, ci pur şi simplu depinde de personalitatea individului. O facultate îţi poate dezvolta calităţile, să le ducă la un nou nivel.

Ce-i place
„Îmi place libertatea, dar cea bine înţeleasă. Eu am parte de libertate artistică. Încă mai trebuie să învăţăm cum să ne bucurăm de libertate pentru că uneori nu o exploatăm corect”.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac nepăsarea şi delăsarea, care de multe ori se transformă în nesimţire. Mă deranjează şi oamenii dezorganizaţi, iar cel mai apropiat exemplu e haosul din politică şi din guvern”.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite