Şeful "Scorpionilor Galbeni " este singurul comandant român de batalion rănit în război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenent-colonelul Augustin Nicuşor Pegulescu îi conduce pe „Scorpionii Galbeni” din Banat. Pegulescu a fost rănit în Afganistan, fiind la ora actuală singurul comandant român de batalion cu un picior amputat.

Şeful Batalionului 32 Infanterie „Mircea” din Timişoara este militar de carieră. Încă de la terminarea gimnaziului, mirajul armatei l-a atras şi a urmat cursurile Şcolii Militare, reuşind să treacă până acum prin toate treptele armatei. Prima misiune într-un teatru de operaţiune a lui Pegulescu a fost în 1997.

„A fost misiunea ALBA, în Albania, sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)”, şi-a amintit comandantul. Acesta a ajuns în Albania pentru menţinerea păcii, după ce un sistem de tip Caritas a declanşat o revoltă generală. „Am găsit o Albanie a Mercedesurilor. Toţi care deţineau maşini aveau Mercedes”, a mai povestit Augustin Pegulescu.

Prima misiune importantă pentru Pegulescu a fost în Afganistan, unde acesta avea funcţia de ofiţer de relaţii cu civilii. În 2007-2008 a urmat misiunea din Irak, unde 400 de „Scorpioni Galbeni” au mers într-o misiune de război. Augustin Pegulescu era locţiitorul comandantului de batalion Cristian Dinulică. „A fost o responsabilitate. A fost o misiune cu totul specială pentru că, din păcate, am avut cinci răniţi şi un mort”, a mai povestit comandantul. Dintre conducătorii batalionului, Pegulescu a ajuns primul la locul exploziei în care Ioan Grosaru a murit, iar ceilalţi militari care erau cu el au fost răniţi. „Era o situaţie de criză”, a mai spus Augustin Pegulescu. În octombrie 2008, locotenent-colonelul a ajuns din nou în Afganistan.

A scăpat cel mai uşor


„Eram într-o misiune de recunoaştere, eu şi încă patru americani. Am trecut peste un dispozitiv exploziv şi maşina a sărit în aer”, a povestit comandantul. Trei dintre militarii americani au murit, unul a fost grav rănit, Pegulescu scăpând cel mai uşor dintre membrii echipajului. Actualului comandant i-a fost amputat piciorul stâng de la mijlocul gambei în jos, fiindu-i montată proteză. Fostul comandant al „Scorpionilor Galbeni”, Cristian Dinulică a devenit comandant de brigadă, astfel că locul său a fost luat de locotenent-colonelul Augustin Pegulescu, care a devenit singurul comandant român rănit în război.

321 de zile de spitalizare

După şapte luni într-un spital din Germania, Augustin Pegulescu a mers în America pentru recuperare şi reabilitare. „Este o mare diferenţă faţă de ce este la noi. Primează omul”, a mărturisit comandantul. Acesta a mai spus că în perioada în care a stat în Germania a fost vizitat de trei ori de Comandantul Forţelor Armate Americane din Europa, simţind „că nu a făcut-o numai din diplomaţie”.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite