SUBIECT CERUT DE CITITORI: Analizele gratuite se cumpără pe bani grei în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun spital public din judeţul Timiş nu mai are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Bănăţenii sunt obligaţi să plătească analizele de laborator care, în mod normal, sunt achitate de asigurarea medical obligatorie.

Plătesc lunar dările către stat, inclusiv asigurarea medicală obligatorie, însă nu beneficiază de gratuite, aşa cum este normal. Asta înseamnă că, de fapt, bănăţenii, şi nu numai, plătesc de două ori pentru acelaşi serviciu: o dată contribuţia la bugetul asigurărilor de stat, iar a doua oară direct laboratorului. Sistemul medical este cu un picior în groapă, iar acest lucru este cauzat de o nouă reglementare europenă conform căreia laboratoarele de analize trebuie să aibă o nouă certificare, faţă de cea de conformitate. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât nici un spital din Timiş nu mai efectuează analize gratuite, deoarece nu a fost certificat şi nu poate încheia contract de decontare cu CJAS.


Sănătatea e scumpă


Spitalul Judeţean din Timişoara, care deserveşte toată zona de Vest, nu mai are contract cu CJAS încă de la începutul acestei luni, însă, din disperare de cauză, oamenii acceptă să îşi facă analizele pe bani. „La noi analizele sunt, totuşi, mai ieftine decât la privat şi avem cam 70 de oameni în fiecare zi care vin la laboratorul cu plată. Singurii care nu plătesc sunt pacienţii internaţi, deoarece în acest caz decontul se face pentru fiecare caz rezolvat”, a declarat Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.


Reprezentanţii CJAS spun că nu au ce face, dacă unităţile medicale nu obţin certificarea. „Doar 18 laboratoare din cele 40 au contract cu noi. La începutul lunii mai vom încheia noile contracte şi sperăm că atunci vor fi mai multe. Niciunuia dintre spitalele publice nu i se mai decontează analizele, deoarece nu au certificarea europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş, Mariana Mocioalcă. Singurul spital din ţară care a făcut demersurile de obţinere a noii certificări este Spitalul Judeţean din Timişoara, care ar putea primi acreditarea în următoarele zile.


În România, este obligatorie plata unor servicii de care noi nu beneficiem. Mi se pare aberant ce se întâmplă în sistemul medical.
Ştefania Ciolacu, asistent social

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite