Ţiganii cu bani sfidează criza, poliţia şi societatea. Nici măcar nemţii nu îi pot opri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nuntă ţigănească a blocat ieri o stradă de lângă sediul Poliţiei Timiş. Limuzinele din alaiul de nuntă au parcat nestingherit pe spaţiul verde, iar convoiul format din maşini de lux şi caleşti a blocat un sens de pe DN 6. Poliţiştii ridică neputincioşi din umeri: „ne sfidează”.

Biţa, în vârstă de 14 ani şi soţul său Marco, în vârstă de 16 ani, şi-au pus ieri pirostiile. Familiile ţigăneşti au ţinut morţiş să organizeze o nuntă cum nu s-a mai văzut pe Bega, iar pentru asta nu le-a stat nimic în cale: au blocat strada, au parcat pe spaţiul verde, iar în drum spre hotelul unde s-a ţinut petrecerea, ţiganii au blocat cu alaiul de caleşti şi maşini de lux un sens de pe DN 6. Poliţiştii ridică neputincioşi din umeri.

CITEŞTE ŞI: 

Un neamţ care a adus muzica militară la Brăila: „România nu este o ţară de hoţi şi de ţigani! România este o ţară cu oameni minunaţi!” 

„Au fost colegii noştri acolo. Au dat amenzi până s-au mai liniştit cu muzica, dar colac peste pupăză au blocat ieşirea din Timişoara spre Lugoj. Ei sfidează societatea asta. Oamenii ăştia îşi bat joc de poliţie, de societate de timişoreni, de toată lumea. În Germania nu cred că fac aşa ceva”, a spus un poliţist timişorean.


VEZI GALERIE FOTO cu ţiganii care sfidează legea de dragul petrecerii

image

Ascultaţi înregistrarea audio de mai sus (accesibilă sub poza articolului) pentru a afla tot ce spune poliţistul timişorean a cărui identitate o vom proteja pentru a nu avea probleme.

Şoferii "simpli" amendaţi, nuntaşii de lux ignoraţi

Nuntaşii, care au etalat un lux opulent invizibil pentru autorităţile fiscale româneşti, au încălcat şi legi locale care transformă zilnic viaţa timişorenilor "simpli" într-un calvar. Din cauză că municipalitatea nu a amenajat locuri de parcare suficiente în oraş, zeci de timişoreni sunt forţaţi să parcheze parţial pe trotuare sau spaţii verzi.


FOTO: ZECI DE MAŞINI SUNT BLOCATE ZILNIC ÎN ZONA CENTRALĂ

image

Cei mai mulţi se trezesc cu maşinile ridicate sau cu roţile blocate pentru că există hotărâri de consiliu local care interzic şi sancţionează parcarea pe spaţiul verde, sau pe trotuar. Timişorenii "simpli" plătesc amenda Poliţiei Comunitare şi o altă taxă specială, către Administrarea Domeniului Public, pentru deblocarea roţii sau eliberarea maşinii.


FOTO: OPERATORII DE BLOCĂRI SAU CEI DE RIDICĂRI NU I-AU DERANJAT PE NUNTAŞI

Ieri zeci de limuzine de lux ale nuntaşilor erau parcate pe spaţiul verde. Nimeni nu le-a aplicat hotărârea de consiliu local aplicată fără milă timişorenilor "simpli". Mai mult, cei responsabili să o aplice refuzau cu nonşalanţă să explice de ce nu iau măsuri. Liviu Barbu, şeful ADP, a trântit telefonul în nas reporterilor Adevărul de Seară. Barbu, care este plătit din bani publici, a refuzat pur şi simplu să explice timişorenilor de ce nu aplică legea. Persoanele de la numărul ServiciuluI Ridicări al ADP au spus că Poliţia Comunitară e responsabilă de constatarea contravenţiei. La o oră după ce reporterii Adevărul de Seară au discutat cu şeful Poliţiei Comunitare Timişoara, Doru Spătaru, ofiţerul de la dispecerat a spus că instituţia nu a fost sesizată.


FOTO: MAŞINILE BAŞTANILOR ERAU COCOŢATE PE SPAŢIUL VERDE

image
image

Poliţia Comunitară: ciumă pentru săraci, oarbă pentru baştani

O altă lege locală care nu s-a aplicat în acest caz, dar care se aplică fără milă altei categorii de ţigani, cei fără bani care trăiesc din fier vechi, este hotărârea de consiliu local care interzice circulaţia prin oraş cu atelaje. Săptămânal zeci de ţigani săraci sunt amendaţi şi li se confiscă atelajele pentru că circulă cu căruţele cu cai pe străzile de la marginea oraşului, în căutarea fierului vechi. În cazul nunţii opulente mirii au parcurs mai mulţi kilometri pe străzile centrale ale oraşului cu un atelaj de lux, o caleaşcă, fără să li se aplice legea aplicată amărâţilor.


FOTO: AUTORITĂŢILE CONFISCĂ ATELAJELE ŢIGANILOR SĂRACI

Poate că au autorizaţie de la primărie ca să facă asta. Cum au obţinut şi cui au plătit numai ei ştiu", spune un agent al Poliţiei Comunitare în înregistrarea pe care o puteţi asculta mai sus. Reprezentanţii primăriei spun că nu există nicio autorizaţie. Primarul oraşului a refuzat să răspundă la telefon pentru a explica lipsa de reacţie a oamenilor pe care îi coordonează.


FOTO: INTERDICŢIA PENTRU ATELAJE NU SE APLICĂ ŢIGANILOR CU BANI

Viceprimarul Adrian Orza este singurul care a răspuns la telefon şi a promis că trimite Poliţia Comunitară la faţa locului. La trei ore de la blocarea străzii, după ce nuntaşii au perturbat circulaţia şi pe, Calea Lugojului, artera de ieşire către Bucureşti şi s-au retras la un restaurant. Când Poliţia Comunitară nu mai avea ce să constate pe teren.

image
image


Nici nemţii nu-i opresc


Spre surprinderea poliţistului timişorean, ţiganii nu pot fi opriţi nici de nemţi sau italieni. Anul trecut în numai o lună s-au ţinut trei paranghelii fastuoase în Europa: două în Germania şi una în Italia. În 28 iunie 2009, Crinu, un ţigan de mătase bogat, care are afaceri în Germania şi-a căsătorit fiica. Pentru petrecere a fost închiriat un palat din oraşul Hanau. O săptămână mai târziu un botez ţigănesc i-a uimit pe italieni, iar în 11 iulie, Crinu a revenit în scenă în calitate de naş de botez al copiilor lui Tohari Cârpaci. Hummer, BMW, Mercedes au fost mărcile din alaiul de maşini care a blocat autostrada din apropierea oraşului Frankfurt am Main.

Atenţi cu ţiganii din cauza Holocaustului

Un preot român aflat în Germania a mărturisit pentru „Adevărul” cum se comportă ţiganii români în Germania şi cum se poartă nemţii cu ei. „Pe nemţi îi deranjează chestia asta, pe care o numesc circ, zirkus cum zic ei. Personal şi pe rromi îi înţeleg într-un fel. Ei sunt oarecum marginalizaţi şi se refulează prin astfel de evenimente”, a spus Ştefan Anghel, preotul Bisericii Ortodoxe Sfântul Nicolae din Offenbach în parohia căruia se află rromii din zona Frankfurt am Main. Acesta a spus însă că impresia generală a nemţilor este de dezaprobare totală, dar victimele Holocaustului îi urmăresc, motiv pentru care sunt foarte atenţi la această problemă. „Problema rromilor este una sensibilă aici. În închisorile pe unde am fost am întâlnit un singur rrom, din Sibiu, care era închis pentru două-trei săptămâni”, a spus preotul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite