Tezaurul Timişoarei, scos din ţară cu un transport special spre Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diploma primită de Timişoara de la Impăratul Jozsef al II-lea
Diploma primită de Timişoara de la Impăratul Jozsef al II-lea

Peste 140 de piese de patrimoniu legate de istoria Timişoarei vor pleca săptămâna viitoare la Ulm, în Germania, pentru a face parte dintr-o expoziţie internaţională realizată de Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm.

Expoziţia intitulată „Temeswar/Timişoara – Mica Vienă pe Bega” va fi deschisă pe 18 martie şi ţine până în iulie. „Colaborarea cu Muzeul din Ulm este mai mulţi ani. Acum vom merge la o expoziţie mare, aşteptată cu interes de cei din zonă, pentru că sunt mulţi care au origini în Banat. Sunt şi mulţi români. La întoarcere, ne vom mai opri la o altă expoziţie în Germania, iar apoi o vom deschide la Timişoara“, a declarat Leopold Ciobotaru, managerul Muzeului Banatului.



Pentru transportul tezaurului Timişoarei a fost nevoie de o serie de acte şi aprobări chiar şi de la Ministerul Culturii.

Velicipedul folosit pe străzile oraşului

Printre numeroasele obiecte se află un velociped de pese 100 de ani, care a fost utilizat de un timişorean. „Este un strămoş a bicicletei. A fost inventat de Leonardo da Vinci, care a avut ideea de aface un mijloc de transport pe două roţi. Acestea se putea achiziţiona din magazinele de arme şi obiecte de vânătoare. Preţul era destul de piperat. Sunt foarte puţine exemplare în România”, a declarat Viorel Dudaş, de la Muzeul Banatului.



Registrul cu locuitorii din cetate


Un alt obiect de patrimoniu este centrala telefonică Thompson, folosită la vechea primărie a Timişoarei, din Piaţa Libertăţii, până în cel de-al război mondial. Transportul în Germania cuprinde şi o sabia de călău cu care se făceau execuţii în cetate, un vas medieval, miniatrura avionului lui Traian Vuia, dar şi diploma prin care în 1781, împăratul Josef al II-lea oferă Timişoarei statutul de oraş liber regesc.


Sabie călău folosită la execuţii în Timişoara
Velociped la Muzeul Banatului
Centrală telefonică folosită la Primăria Timişoara

Nu va lipsi nici registrul cetănesc din secoulul 18, care cuprinde toţi cei peste o mie de locuitori din cetate, de unde vin, ce ocupaţii au şi când au murit.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite