Timisoara: Teroriştii de operetă fac furori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţările cu explozii au devenit o modă, ultima de acest fel având loc ieri.

Cinci anonimi au dat telefoane în ultimele trei săptămâni pentru a anunţa că au amplasat explozibil prin oraş.

Forţele de ordine au intervenit de fiecare dată ca la carte. Echipaje de pirotehnişti, jandarmi, trupe speciale ale Poliţiei şi pompieri sunt puse pe jar de fiecare apel anonim. „În mod normal, în locul unde este anunţată o bombă,  merge în primul rând un echipaj format din pirotehnişti. În cazul în care se găseşte un proiectil care prezintă pericol, acolo se deplasează şi un echipaj de şase pompieri”, a spus Sindia Vlaia, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş.

Circ pe banii noştri

Fiecare deplasare de acest fel se face pe banii timişorenilor care stau gură cască şi îngreunează operaţiunea. „Nu se poate face o estimare a costurilor unei astfel de intervenţii în ceea ce priveşte resursele umane, pentru că oamenii care intervin au fost angajaţi pentru astfel de situaţii”, a continuat Sindia Vlaia. Reprezentanţii Poliţiei spun că numărul ameninţărilor cu bombă a crescut ca urmare a unei reacţii în lanţ. „În momentul în care sunt mediatizate aceste anunţuri cu bombă, numărul lor creşte”, a spus Adrian Dumbravă, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Poliţiei Timiş.

Sancţiuni prea mici

Un alt motiv pentru care aceste evenimente continuă să aibă loc ar fi faptul că anonimii care ameninţă nu păţesc mare lucru. „Nu sunt în niciun fel speriaţi de efectele faptelor lor, profitând de legislaţia permisivă, dar dacă ar exista riscul ca ei să fie arestaţi, s-ar gândi de două ori înainte să sune”, a spus Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş.

Cei care se distrează făcând ameninţări cu bombă primesc amenzi mult prea mici. „Este vorba doar de o sancţiune contravenţională în valoare de până la 500 de lei. Minorii primesc între 50 şi 250 de lei”, a mai spus Andrei.

Îşi bat joc de poliţişti

Constantin Popescu, a anunţat că două maşini vor sări în aer în centrul Timişoarei. Acesta a aşteptat forţele de ordine la o terasă, cu o bere în faţă. „Acelaşi om a spus poliţiştilor că el vrea să intre la închisoare”, a spus Emil Andrei. Ultimul atentator, cel care a anunţat ieri ca va arunca în aer Facultatea de Muzică, le-a povestit poliţiştilor la telefon unde a fost în concediu şi cum a trecut prin războiul din Vietnam. Acesta a sunat de mai multe ori pentru a face o numărătoare inversă până la explozia fictivă. „Cei mai mulţi au probleme psihice sau o fac din teribilism”, a continuat Emil Andrei.

Dacă ar exista riscul ca ei să fie arestaţi, s-ar gândi de două ori înainte să sune
Emil Andrei, purtător de cuvânt al IJP Timiş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite