Timişoara: Terenuri cu preţuri de autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Terenuri cu preţuri  de autostradă
Timişoara: Terenuri cu preţuri de autostradă

Valoarea unui metru pătrat de teren agricol în zona autostrăzii a crescut şi de 350 de ori, în ultimul an. Agricultorii din Remetea Mare s-au trezit peste noapte cu averi serioase, după ce au fost expropriaţi pentru terenurile peste care trece autostrada.

CITEŞTE ŞI

În ultimii 10 ani, preţurile la terenuri în intravilanul localităţii Remetea au crescut foarte mult. Înainte de criza financiară, un metru pătrat de teren în extravilanul extins, unde se pot construi case, s-a vândut cu 10 euro metrul pătrat. Terenurile agricole nu au avut nicio valoare până în acest an, când s-au făcut exproprierile pentru autostradă. În 2000, un hectar de pământ agricol s-a vândut cu 1.200 de lei.
În 2009, hectarul de pâmânt din calea autostrăzii a crescut de 350 de ori, atfel încât hectarul a ajuns să se vândă cu cel puţin 420.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro. Unii proprietari au vândut terenurile înainte de recesiune, iar acum acum trăiesc în sărăcie.

Tranzacţii blocate
Proprietarii de terenuri expropriate sunt ultimii care au mai vândut terenuri în Remetea. După instalarea recesiunii, preţurile nu numai că au scăzut, dar proprietarii de terenuri nu au mai vândut aproape nimic. „Nimeni nu mai cumpără terenuri. E cineva care a primit 12 euro pe metrul pătrat şi nu a vrut să îl dea decât cu 13. Acum ar vrea să îl dea şi cu patru euro, dar nu îl ia nimeni”, spune inginerul agricol din Remetea Mare, Ion Morariu.

Cum s-au îmbogăţit săracii satului
Dacă unii şi-au luat ţeapă şi au vândut pământul, familia Lia şi Ionel Moraru au fost printre cei care au păstrat terenul agricol, l-au muncit din greu, iar în acest an au dat lovitura. Cei doi au încasat aproape 90.000 de euro pentru un hectar de teren, pe care l-au primit la retrocedări, într-o zonă pe care nu şi-o dorea nimeni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite