Teorie care alungă materia cenuşie. Urmaşii lui Mugur Isărescu la BNR părăsesc ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Strezariu, Daniela Ivanovici şi Roxana Gheorghe, trei studente din Timişoara, au fost premiate de Mugur Isărescu după un concurs de eseuri organizat de Banca Naţională. Fetele au şanse mari de a fi generaţia viitoare de la BNR, dar preferă mai întâi să meargă să studieze „afară”. Motivele sunt date de prestigiul şcolilor din Occident comparativ cu imaginea şcolii româneşti.

Prin programul „BNR – zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, Banca Naţională a României le oferă tinerilor posibilitatea de a merge la sediul Băncii Centrale să viziteze Monetăria Statului, Imprimeria Naţională, dar şi să participe la un concurs prin care studenţii pot să îşi arate competenţele în domeniul economic. Prima ediţie a programului a fost deschisă anul trecut, iar în cadrul concursului de eseuri, specialiştii BNR au considerat că trei studente de la Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara au avut cea mai bună lucrare.

CLICK AICI pentru a vedea cine sunt "apostolii" BNR

Iulia Strezariu, Daniela Ivanovici şi Roxana Gheorghe au fost premiate chiar de Mugur Isărescu, venit la Timişoara pentru eveniment. „În România, nevoia de educaţie economică este acută. Pe baza comunicării BNR se iau decizii extrem de importante, de aceea mesajul care ajunge la public este important. Prin acest program avem câteva sute de „apostoli” ai BNR care transmit mesajul către public”, a spus Isărescu.

Atrase de prestigiul şcolilor străine

Cele trei studente premiate de guvernatorul BNR iau drumul străinătăţii imediat după terminarea studiilor. Iulia, Daniela şi Roxana vor să facă mastere în afara ţării, atrase de mirajul străinătăţii şi prestigiul şcolilor europene, dar şi alungate de sitemul românesc în care diploma face legea. „Vreau să îmi fac studiile de master în Danermarca sau în Franţa. Sper să obţin şi o bursă în acest sens. Vreau să merg în primul rând pentru că învăţământul e mai bine văzut afară, dar şi pentru că, având în vedere numărul din ce în ce mai ridicat al studenţilor care ies cu diplomă din facultate, este absolut necesară o detaşare de această masă. Aleg viziunea în defavoarea mediocrităţii”, a spus Roxana Gheorghe, unul dintre „apostolii BNR”.

Tânăra mai spune că vrea să se întoarcă în ţară după finalizarea studiilor şi că nu este de acord cu cei mai buni studenţi şi cercetători care pleacă din ţară pentru a ridica standardele altor ţări. Studenta semnalează însă că aici intervine din nou paradoxul din sistemul românesc. „Intervine o incompatibilitate între dorinţa românilor de a păstra această forţă de muncă în ţară şi cerinţele angajatorilor pentru studii de înaltă calitate (preferabil în străinătate) sau pentru experienţe profesionale anterioare în firme de mare renume internaţional”, a mai spus Roxana.

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară


Întrebate cum văd învăţământul românesc, cele trei studente au răspuns la unison că una din cele mai mari probleme ale sistemului universitar de la noi este că se pune prea puţin accentul pe practică, în timp ce se bate monedă pe teorie, ducând la situaţii în care studentul iese din facultate cu o diplomă care nu are nicio valoare dacă în faţa angajatorului absolventul nu ştie să pună în practică ce a învăţat. „Poate dacă învăţământul românesc ar pune accent pe o  îmbinare a teoriei cu practica, rezultatele ar fi mult mai bune şi majoritatea ar opta pentru formarea  în ţară. Trei săptămâni de practică nu sunt suficient”, a spus Iulia Strezariu. Aceasta consideră că ar trebui făcută practică pe tot parcursul semestrului, iar materiile adaptate la realităţile şi necesităţile actuale. Opinia este împărtăşită şi de celălalt „apostol” al BNR, Daniela Ivanovici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite