Teodor Baconschi: „România nu respectă standardele, procedurile şi legislaţia UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Mihăieş, Teodor Baconschi şi Mihail Neamţu
Mircea Mihăieş, Teodor Baconschi şi Mihail Neamţu

Fundaţia Creştin-Democrată şi-a lansat filiala de la Timişoara cu o dezbatere pe tema „Provocările României europene”, organizată împreună cu fundaţia bavareză Hanns Seidel.

La eveniment au participat preşedintele fundaţiei, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, alături de profesorul universtar Mircea Mihăieş, Mihail Neamţu, preşedintele Partiului Noua Republică (care a semnat un acord pentru apărea statului de drept), Marius Dugulescu, deputat PDL, cât şi Corneliu Berari, preşedintele Filialei FCD Timişoara.

„Intenţionăm să desfăşurăm o gamă diversă de activităţi, sper să reuşim să mobilizăm adepţi pentru care creştinismul e un punct de reper, sub formă civică şi europeană. Dorim să ne bazăm pe spiritul regional al Timişoarei, legat de istorie şi identitate specifică zonei
”, a spus Corneliu Berari.

Justiţia mai poate rezista presiunii între şase luni şi un an


Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a ţinut să enumere o listă întreagă de motive pentru care România are de suferit şi se află la coada statelor din Uniunea Europeană.

După 1989, am mers spre UE şi NATO pentru că eram împinşi de majoritatea cetăţenilor. Majoritatea vroiau în Europa, nu aveam de ales. Dar nici nu era altă alternativă geo-politică. Aveam acces în Europa dar cu un tichet care costă. Erau proceduri, standarde, legislaţie, care ar fi trbuit să se schimbe, dar noi am furat startul, iar acum suntem ultimii. Cei cinci ani în UE au fost lipsit de proiect politic”, a declarat Teodor Baconschi.

Teodor Baconschi a lăsat de înţeles că românii nu au fost pregătiţi pentru şocul cultural care a însemnat Uniuniea Europeană, pentru că „aveam zero pedagogie UE”. Mai mult, toţi cei care au început să priceapă cum funcţionează UE au fost îndepărtaţi, în loc să fie apropiaţi.

Fostul ministru a amintit că o serie de instituţii ale statului respectă doar pe hârtie regulile europene, dar în practică ele sunt forme fără fond. CNA a fost una din instituţiile arătate cu degetul de Baconschi.

„În acest măcel demogogico-populist pe care câteva trusturi de presă le practică obligă 19 milioane de români să se ocupe de ce vor ei, cum ar fi telenovela Oltchim. CNA nu şi-a făcut nicio secundă datoria. E un exemplu de instituţie goală. La fel este Avocatul Poporului, AVAS, numeroase agenţii guvernamentale şi alte instituţii ale statului. Singura care a început să funcţioneze a fost justiţia. Dar dacă vor exista în continuare presiuni, acesta mai poate rezista între şase luni şi un an”, a spus Teodor Baconschi.

Erorile politice ne costă aderarea la Schengen

România a făcut paşi înapoi după tentativa de lovitură de stat din această vară, pusă la cale de USL.

Am intrat în regres. Şi suntem supuşi unei monitorizări stricte. S-au făcut erori diplomatice nemaivăzute, care ne costă intratea în Schengen. Cu greu au fost convinse Franţa şi Germania, mai urma doar Olanda. Acum sunt din nou o serie de state care sunt împotrivă. Au decis că nu e momentul să lase graniţa Uniunii Europei acestui stat român, acestor politicieni. Fondurile europene nu au fost îngheţate întâmplător, este o sancţiune politică. Am revenit la stadiul unui stat aflat la preaderare. Munca unor oameni de zece ani a fost anihilată în câteva luni”, a mai declarat Teodor Baconschi.

Preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate susţine că anul 2013 va fi unul extrem de dificil pentru România din punct de vedere economic, populaţia urmând să sufere din cauza inflaţiei.

„Noi îndeplinim doar două din cele şapte criterii pentru aderarea la Euro. Degeaba avem în plan trecerea la moneda Euro din 2015, dacă nu bifăm criterii”, a explicat Baconschi.

România spre un stat federal


Mihail Neamţu susţine că viitorul României este o federalizare folosind ca model o combinaţie între Marea Britanie şi Germania. „În niciun caz nu vom câştiga cu naţionalismul tribal pe care-l practică Ponta şi ai lui. Avem un acord de cooperare cu Fundaţia Hanns Seidel, din Bavaria, care este organizat altfel faţă de Berlin. România europeană trebuie să copieze aceste modele”, a spus Mihail Neamţu, preşedintele Partiului Noua Republică.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite