Securiştii conduşi de Radu Tinu umiliţi de reporterii canadieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes a asistat la lansarea filmului
Laszlo Tokes a asistat la lansarea filmului

La Timişoara a avut loc lansarea filmului documentarea “În umbra lui Dracula”, dedicat evenimentelor din urmă cu 20 de ani. Documentarul a fost lansat concomitent şi la Budapesta şi Berlin, iar realizatorul filmului, canadianul de origine maghiară Arpad Szocsi, a venit la Timişoara.

Documentaristul Arpad Szoczi încearcă să reconstutuie traseul parcurs pentru realizarea unui interviu incendiar cu pastorul Laszlo Tokes, în 1989, de doi reporter canadieni, Rejean Roy şi Michael Clair. În primăvara acelui an, aceştia au ajuns în clandestinitatea în oraşul de pe Bega, fiind pentru prima dată când Securitatea, care stătea cu ochii pe Tokes, a fost păcălită.

Laszlo Tokes a vorbit atunci despre problemele cu care se confruntă românii, cât sunt de suprimaţi de disctatura lui Nicolae Ceauşescu. Tokes era deja în atenţia securităţii pentru că a criticat des regimul ceauşist. Acesta a criticat şi conducerea bisericii reformate, în frunte cu episcopul László Papp, un colaborator al securităţii, cel care a decis mutarea lui Tokes în satul Mineu, din judeţul Sălaj.

Interviu cu securitatea în ceafă

Cei doi reporter canadieni şi-au riscat viaţa venind în România, cu ţelul clar de a realiza interviul cu Tokes. La Timişoara au scăpat de urmărirea securiştilor şi au făcut interviu cu pastorul, chiar în Biserica Reformată din Piaţa Maria. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Cluj, unde doreau să îl intervieveze pe tatăl lui Laszlo Tokes. Aceştia au fost reţinuţi, interogaţi şi scoşi din ţară. Au avut un mare noroc. Securiştii nu au fost găsite casetele, care au fost bine ascunse!

Difuzat la "Panorama"

Niciun post de televiziune din Canada nu a dorit să difuzeze interviul. Într-un final, cei care au acceptat să de pe post imaginile au fost cei de la Televiziunea Maghiară, în cadrul emisiuni “Panorama”, pe data de 24 iulie 1989. Aceast interviu a fost urmărit de toţi maghiarii şi numai, din Ardeal şi Banat! A fost momentul în care securitatea, umilită, a trecut la acţiuni violente împotriva pastorului Laszlo Tokes.

În documentar apare şi Radu Tinu, fostul adjunct al Securităţii Timiş, cel care îl avea în vizor pe Laszlo Tokes. Acesta spunea că serviciul secret ştia de prezenţa canadienilor, însă nu apare niciun cuvânt consemnat în documentele de la CNSAS, despre Tokes, care număra numai puţin de 10.000 de pagini.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite