Telefonul Verde al Copilului din Timiş, înroșit de abuzurile asupra copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama copiilor cu părinții plecați în străinătate este cu atât mai cruntă cu cât, raportările de abuz cresc. Mai bine de 600 de cazuri de abuz asupra celor mici au fost raportate în anul 2010, din care jumătate se refereau la copiii abuzați, cu părinții în străinătate.

Alexandra Beliu este elevă în clasa a XI-a și pare o adolescentă normală. Dincolo teme și pregătiri pentru examenul de Bacalaureat, Alexandra a dat de mult testul maturității. După școală, ea are grijă de cei doi frați ai săi, în vârstă de 9 și 12 ani. „Când ajung acasă, fac de mâncare, facem temele cu surioara mea, Ana-Maria, după care mă ocup de fratele meu", spune tânăra.

Ambii părinți ai copiilor sunt plecați în Italia să lucreze. Micuții își văd părinții în vacanțe și de sărbători. Atunci, părinții vin și le aduc cadouri. „Mama e plecată de cinci ani iar tata de un an. Înainte era foarte greu. Ana-Maria termina școala la 12, după care trebuia să stea singură, două ore, până ajungeam eu acasă", povestește Alexandra. Acum, micuța Sorina merge după școală la centrul de zi de la asociația „Salvați Copiii". Acolo stă câteva ore, după care o ia sora ei acasă. „Ne descurcăm. Avem noroc că părinții ne sprijină financiar. Vara mergem acolo. Eu merg mai rar, pentru că am mai mult de învățat"spune Alexandra.

Sorina și fratele ei sunt un caz fericit. Reprezentanții de la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului din Timiș spun că sute de cazuri de abuz sunt semnalate la copiii lăsați în grija vecinilor, a rudelor sau a străinilor. "Cele mai multe cazuri survin din neglijență. Copiii sunt lăsați la străini sau la rude îndepărtate care nu se ocupă de ei. Se întâmplă ca și respectivii să aibă copiii, neglijați, la rândul lor", a explicat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș.

Psihologul Cristian Bodi spune că cei cu părinții plecați în străinătate sunt mult mai vulnerabili decât copiii cu părinții alături. "Eu văd în ochii lor un gol. Durează luni de zile până ajung să vorbească despre ce se întâmplă în sufletul lor. Acest gol ajunge să îi facă mai vulnerabili pentru abuz", a explicat acesta.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite