„Teatrul de garaj“ încântă publicul timişorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Timişoara se manifestă un concept teatral non-convenţional care atrage atenţia tinerilor pasionaţi de un mod diferit de exprimare a artei. Dramaturgul Matei Vişnec spunea despre trupa teatrului de garaj şi curte "Auăleu" că înnobilează cu mesaj teatral locuri lipsite de personalitate artistică. Demascarea societăţii pline de falsitate prin râs este ceea ce încercă ei să realizeze de fiecare dată când se ridică cortina.

Născut dintr-un vis a lui Ovidiu Mihăiţă, Auăleu exprimă un teatru diferit de ceea ce înseamnă în conceptul său termenul de teatru. Nu este vorba despre decor sau despre prezenţa scenică, care de altfel seamnă cu cele ale unui teatru convenţional, este vorba despre mesajul transmis publicului. "Am ales acest stil de teatru pentru că astfel ne putem exprima în voie fără a fi cenzuraţi. În felul acesta noi ne putem transmite mesajul exact aşa cum îl simţim fără a ţine cont de anumite reguli", a declarat Ovidiu Mihaiţă, creierul Teatrului de Garaj şi Curte Auăleu.

Echipa este formată din actori tineri al căror concept despre viaţă este unul diferit. Au plecat pe drumul teatrului de garaj după ce au realizat că nu se vor integra în sistemul teatrului convenţional. „Am fost cu toţii actori în teatre naţionale, dar nu am vrut să ne supunem regulilor teatrale. Ştiam de prima dată când am intrat într-un teatru că sistemul nu este pentru mine şi aşa, împreună cu Cristine Cismaş şi Ioan Codrea, am pus bazele unui teatru diferit", a mai spus Ovidiu Mihăiţă.

Sala de spectacole unde Auăleu pune în scenă piesele de teatru într-o casă. Ei au denumit acest spaţiu de spectacole „Scârţ - Loc Lejer", iar aici ţinuta nu este obligatorie. Ultima producţie a trupei este un spectacol cu cântec intitulat Ferma Animalelor. Este o piesă adaptată după romanul lui George Orwell, iar punerea în scenă este făcută de Ovidiu Mihăiţă. De altfel, majoritatatea pieselor puse în scenă la Scârţ sunt producţii proprii, iar în unele piese actorii îşi scriu singuri textele.

Din repertoriul Teatrului de Garaj şi Curte „Auăleu" trebuiesc amintite piesele „Spălătorul de creier“, după Matei Vişnec, „Dibolus Ex-Machina“ sau „Dragă Elena“. Până în prezent niciun spectacol produs de Auăleu nu a fost subvenţionat. Spectacolele sunt realizate prin forţe financiare proprii şi aparţin strict realizatorilor şi publicului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite