Taxe de hotel la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara: dai doi lei şi poţi folosi toaleta UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxele hoteliere au fost create pentru diminuarea pierderilor financiare
Taxele hoteliere au fost create pentru diminuarea pierderilor financiare

Unul dintre cele mai importante spitale din vestul ţării a ajuns să îşi taxeze pacienţii şi pentru apa pe care aceştia o folosesc la toaletă. Banii sunt ceruţi prin afişe care au împânzit întreg spitalul. Mamele sunt revoltate, însă medicii le-au explicat că dacă nu le place nu au decât să plece.

Unul dintre cele mai importante spitale din vestul ţării a ajuns să îşi taxeze pacienţii şi pentru apa pe care aceştia o folosesc la toaletă. Banii sunt ceruţi prin afişe care au împânzit întregul spital. Mamele sunt revoltate, însă medicii le-au explicat că dacă nu sunt de acord cu această situaţie, nu au decât să plece.
Din cauza taxelor, mamele au ajuns să facă plângeri pe bandă rulantă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, însă nimeni nu a luat nicio măsură. Pentru că nu mai sunt fonduri, iar spitalul are o serie de datorii, conducerea instituţiei a decis să introducă tot soiul de taxe pentru mamele care au fost internate la spital.

Fără contoare

Pe lângă mâncarea care le este oferită zilnic, pacienţii mai trebuie să plătească şi apa pe care o consumă în camere, respectiv apa pe care o folosesc la toaletă. Nu există contoare, astfel că asistentele şefe sunt cele care trebuie să îşi pândească pacienţii pentru a estima de câte ori au tras apa la toaletă şi cam câte căni de apă au băut. În total, se plăteşte 20 de lei pe ziua de spitalizare.



„E ca la hotel. Mai lipsea să ne ceară bani şi dacă vrem să avem paturile spre geam. Medicii spun că totul este legal şi că pierderea financiară e provocată de noi, părinţii. Cum pot să îmi las eu copilul de patru ani singur în spital? Ultima oară angajaţii spitalelor se plângeau că sunt prea puţini şi că nu pot să aibă grijă de toţi micuţii. În aceste condiţii, eu ar trebui să am curaj să îmi las singură copilul în spital", a spus Aura Todomir, în vârstă de 31 de ani, una dintre mamele internate alături de copiii lor la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Claudia Leahu este o altă mamă care a simţit pe propria piele taxele hoteliere ale spitalului. „La un moment dat a venit o asistentă să îmi spună că trebuie să plătesc şi pentru apa consumată. Adică într-un spital ar trebui să nu tragem apa şi să nu ne spălăm pe mâini? Eu nu înţeleg pentru ce mai plătesc şi asigurare de sănătate, dar şi taxă la spital", s-a plâns Claudia Leahu. Pentru fiecare zi de spitalizare, pacienţii primesc chitanţe şi facturi pe banii plătiţi.

Taxa controversată la Spitalul de Copii din Timişoara
Taxa controversată la Spitalul de Copii din Timişoara

Spitalul se apără şi spune că totul e legal
Conducerea instituţiei spune că taxa hotelieră instituită nu este o noutate şi că pacienţii ar trebui să fie fericiţi că suma cerută nu a mai fost majorată de trei ani. „Noi nu facem altceva decât să respectăm legea. De acei bani, mamele pacienţilor beneficiază de tot confortul posibil", a explicat Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Mihai Gafencu

"Conform legii 95, însoţitorii copiilor până la trei ani au gratuitate pe perioada internării, cu condiţia ca mama pacientului să fie asigurată. Dacă o persoană este nemulţumită de serviciile oferite, ea se poate adresa instituţiei sau în urma unei sesizări scrise se poate declanşa o anchetă", a spus Mariana Mocioalcă, purtătoare de cuvânt a Casei Judeţene de Asigurări Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite