Taxa de TIR se va resimţi direct pe raft. Primăria nu ştie cum va încasa banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camionagiii vor fi taxaţi de la 1 ianuarie
Camionagiii vor fi taxaţi de la 1 ianuarie

Reprezentanţii transportatorilor spun că noua taxă de tranzit pentru camioane se va resimţi pe raft. Chiar dacă taxa va intra în vigoare de la întâi ianuarie, reprezentanţii municipalităţii şi ai Poliţiei Comunitare nu ştiu încă modul în care se va colecta taxa

Consiliul Local Timişoara a aprobat un proiect de hotărâre prin care proprietarii camioanelor mai mari de 7,5 tone, înmatriculate în afara judeţului Timiş, vor fi obligaţi să plătească o taxă de tranzitare a oraşului de 200 de lei. Cu alte cuvinte, dacă un camion din afara judeţului Timiş traversează Timişoara de 5 ori într-o lună, proprietarul camionului este obligat să plătească în total 1.000 de lei.

Şeful Direcţiei Fiscale Timişoara, Adrian Bodo estimează că se vor aduna astfel aproximativ 200.000.000 de lei, bani ce vor merge în repararea drumurilor. Hotărârea de Consiliu Local prevede că taxa poate fi achitată la benzinării, dar şi la intrările pe arterele principale, unde vor fi montate bariere de acces.

Nu ştiu cum să ia banii

Cu toate că taxa trebuie încasată de la întâi ianuarie, nimeni nu ştie cum se vor lua banii camionagiilor „Aşa cum e în hotărâre, Poliţia Comunitară trebuie să se ocupe”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare, Daniela Seracin a spus însă că nu s-a stabilit modul în care se va încasa taxa. Flavius Boncea a mai spus că în fază iniţială nu se vor instala bariere şi această decizie se va lua ulterior în funcţie de sumele încasate.

Directorul uneia din cele mai mari fabrici din oraş confirmă harababură cu care se confruntă colaboratorii săi. „Timişoara nu este pregătită organizatoric să ia o astfel de taxă”, a spus managerul Elba, Gheorghe Cocian.

„E o taxă abuzivă”

Secretarul general al Uniunii Transportatorilor Rutieri din România (UTRR), Radu Dinescu a spus că atâta timp cât nu există o variantă de ocolire completă a oraşului, nu poţi percepe o astfel de sume. „Este o taxă abuzivă pentru că Timişoara se află pe nişte drumuri naţionale. Nu o poţi ocoli. Dacă mergi de la Arad la Belgrad trebuie să treci prin Timişoara”, a spus Radu Dinescu. Acesta a mai spus că mai mult ca sigur, înainte de a se resimţi în asfalt, taxa se va resimţi în preţul produselor. „Transportatorii nu mai sunt dispuşi să lase niciun cent şi orice cost suplimentar va ajunge să se simtă la clientul final”, a mai spus Dinescu.

„Vom folosi toate căile legale pentru anularea acestei taxe”, Radu Dinescu, secretar general UTRR




„Ar trebui mai întâi făcută centura oraşului ca să meargă camioanele pe centură, nu prin oraş”, Vasile Ţigan, inginer
































„Degeaba spunem că merg banii la drumuri şi nu-i folosesc. Nu vedeţi ce e în Timişoara”
, Abdo George, director administrativ












































„Ideea nu este rea, iar dacă se pune şi în practică este cu atât mai bine”
, Aurel Marinescu, medic




























































„Mi se pare o idee strălucită pentru că drumurile din oraş sunt într-o stare deplorabilă”
, Alexandru Constantin, student.

image
George Abdo
Aurel Marinescu
Alexandru Constantin
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite